Video: Nieuwe schildpaddenopvang overspoeld met aanmeldingen

Een van de vijvers op het terrein van de nieuwe schildpaddenopvang in Maastricht. © L1 (Gerard Pansier)
In Maastricht opent op 2 oktober een grote schildpaddenopvang. Stichting faunawatch moest de toestroom van schildpadden de afgelopen weken al stopzetten om de opvanglocatie eerst af te maken.
"We krijgen heel veel berichten van mensen die schildpadden willen afstaan of die schildpadden gevonden hebben. Uit nood hebben we ook al 17 schildpadden opgevangen, die absoluut per direct een nieuw huis zochten", zegt Tim Huijsmans van faunawatch.
De komende dagen zullen er zeker 56 schildpadden een plekje krijgen in de opvang.

Verboden

Veel van deze schildpadden mogen sinds 2016 in ons land niet meer gefokt en verhandeld worden. Steeds meer bezitters dumpen de dieren daarom in de natuur. Volgens faunawatch gaat het inmiddels om zo'n 200.000 schildpadden in ons land. "Heel erg veel mensen hebben ze aangeschaft als heel erg klein schildpadje. Maar ze kunnen redelijk groot worden en mensen zijn ze dan op een gegeven moment beu. Ze hebben geen plaats meer voor ze. Ze worden ook redelijk oud. Ze kunnen 25 jaar oud worden, maar sommige worden zelfs 40 jaar", laat Tim Huijsmans weten.

Verhongeren

Volgens faunawatch zetten mensen vaak met de beste intenties de schildpadden terug in de natuur. “Ze denken dat ze kunnen overleven, omdat ze vaak gezien worden in de natuur. Maar de schildpadden verhongeren uiteindelijk heel erg langzaam", volgens Ivi Huijsmans van faunawatch. Daarnaast vormen de oorspronkelijk uit Noord-Amerika en Mexico stammende schildpadden ook een bedreiging voor de lokale flora en fauna.

Geestelijke gezondheidszorg

Bijzonder aan de opvanglocatie is dat deze ligt bij zorgboerderij De Grubbe, een werkplek voor cliënten van ggz-instelling Mondriaan. "De cliënten verkeren vaak in een afhankelijkheidspositie van andere mensen. Door ze een verantwoordelijkheid te geven, om voor deze dieren te zorgen en ze eten te geven, creëer je eigenlijk dat het dier afhankelijk is van hen. En dat helpt heel erg in het opbouwen van het competentiegevoel en dat kunnen deze mensen ook weer meenemen in het dagelijks leven", zegt Ivi Huijsmans.
Uiteindelijk kunnen er 500 schildpadden opgevangen worden en daarmee is deze opvang straks de grootste van Zuid- en Midden-Nederland.