Vakbond FNV dreigt met staking bij de Bijenkorf Maastricht

De Bijenkorf in Maastricht © Jean-Pierre Geusens
Vakbond FNV dreigt met een staking bij de Bijenkorf, dat in Maastricht de enige Limburgse vestiging heeft. Medewerkers van de warenhuisketen hebben een ultimatum gesteld aan de directie.
Als die niet snel over de brug komt met een 'fatsoenlijke loonsverhoging', willen ze het werk neerleggen.

Iets meer dan het minimumloon

Volgens FNV-bestuurder Linda Vermeulen verdienen de medewerkers van de Bijenkorf over het algemeen maar een beetje meer dan het minimumloon. De uurlonen liggen er rond de 11 à 12 euro bruto, geeft ze aan. "Deze mensen kunnen amper rondkomen, zeker nu de prijzen in de winkels overal hard stijgen."

CAO loopt af

De huidige cao van de Bijenkorf liep in juli dit jaar af. FNV heeft de indruk dat de directie het personeel onder druk probeert te zetten om snel akkoord te gaan met een nieuwe cao. In totaal biedt de Bijenkorf volgens de bond een loonsverhoging van 6 procent. Dat is veel te weinig, vindt FNV.

Inflatie

De medewerkers willen volgens Vermeulen dat hun lonen voortaan meestijgen met de inflatie. Zij eisen om te beginnen 10 procent salaris erbij. De Bijenkorf heeft van FNV tot dinsdagmiddag de tijd gekregen om op het ultimatum in te gaan. De bond vindt eigenlijk dat de lonen minimaal 14 euro per uur moeten bedragen.

2400 medewerkers

Bij de Bijenkorf werken in totaal zo'n 2400 mensen, zegt Vermeulen. Enkele honderden van hen zijn lid van de bond. De vakbondsbestuurder heeft de indruk dat de actiebereidheid groot is. "Staken loont", benadrukt ze. Dat hebben de medewerkers van de Bijenkorf volgens haar onlangs ook gezien bij de stakingen bij spoorvervoerder NS.

Eindbod blijft staan

Een woordvoerster van de Bijenkorf laat in een reactie weten dat de warenhuisketen bij zijn eindbod blijft. De voorgestelde loonsverhoging is volgens haar berekend op basis van de ontwikkeling van de koopkracht. "De verwachte daling van de koopkracht ligt op 6,8 procent. Met een salarisverhoging van 6 procent dragen we dus bij aan het repareren van het verwachte koopkrachtverlies", stelt de zegsvrouw.