Vergoeding voor stank veehouderijen: 'Erkenning van rechter'

Stankoverlast door veehouderijen © iStock
Burgers worden onvoldoende beschermd tegen stankoverlast door bijvoorbeeld veehouderijen, en hebben daarom bij hoge metingen recht op een schadevergoeding, vindt de rechter.
Dat heeft ook gevolgen in Limburg. Iemand die ongeveer 100 dagen per jaar te maken heeft met stankoverlast is Eugenie Dings uit Horst. Zij vindt dat er iets moet veranderen.

Erkenning

"De uitspraak van de rechter is erkenning dat wij burgers er toe doen, maar dat lost natuurlijk niet het probleem op", vertelt Dings. "Zo'n schadevergoeding is fijn maar ik zie liever dat er ook dingen veranderen." Haar huis ligt ongeveer 250 meter van een grote varkensstal. "Als de wind verkeerd staat, dan is het gewoon niet uit te houden en ruik je het ook in het huis", aldus Dings.

Vergunning

De eigenaar van het varkensbedrijf houdt zich aan de regels van de vergunning. "De vergunning is hetzelfde gebleven, maar de rechten van de mensen zijn veranderd", zegt eigenaar Martin Houben. Voor verschillende partijen is het lastig om op korte termijn dit probleem op te lossen. De gemeente Horst aan de Maas is bezig de vergunningen de actualiseren, te controleren en om in gesprek te gaan met de veehouderijen om de overlast te verminderen.

Contact met omwonenden

De varkenshouder vindt het vervelend dat de buurt last van zijn bedrijf heeft. Maar hij houdt wel contact: "Als er klachten binnenkomen, probeer ik daar wat aan te doen, zoals bijvoorbeeld de luchtwasser nog beter onderhouden." Er is dan ook geen ruzie tussen de boer en de buren: ze zitten zelfs soms rond de tafel om er op de beste manier uit te komen.

Meer gebeuren

Maar volgens Dings moet er wel nog meer gebeuren dan alleen een schadevergoeding. "Nu zijn we nog veel aan het werk en buiten de deur, maar als je veel thuis bent en bijvoorbeeld wilt genieten van je oudere dagen, dan wil je niet in zo'n stank zitten."