Ruim helft Limburgers ziet komst gedwongen azc niet zitten

Foto ter illustratie. © iStock
Ruim de helft van de Limburgers is verdeeld over de eventueel gedwongen komst van een asielzoekerscentrum (azc) in eigen gemeente. Met 53 procent in onze provincie ligt dat aantal bijna tien procent boven het landelijk gemiddelde.
Dat blijkt uit een enquête van Kieskompas in opdracht van het ANP en LocalFocus. Hieraan hebben tussen 31 augustus en 12 september ongeveer 9000 mensen van 18 jaar en ouder meegedaan.

Tekort

Er is in Nederland een tekort aan opvanglocaties voor asielzoekers. Gemeenten moeten bestemmingen van gebouwen aanpassen die als azc kunnen fungeren. Als een gemeente dit blijft weigeren, gaat het kabinet dat doen. Maar ruim de helft van de Limburgers ziet zo'n gedwongen komst van een azc dus niet zitten. 34,8 procent van de Limburgers geeft aan er geen bezwaar tegen te hebben. 12,2 procent staat neutraal tegenover de kwestie.

Geen doorstroom

Het Rijk verplicht gemeenten om een bepaald aantal statushouders te huisvesten, maar op dit moment is er een landelijk tekort aan opvanglocaties voor deze statushouders. Hierdoor is er geen doorstroom en blijven statushouders met een verblijfsvergunning noodgedwongen in een asielzoekerscentrum wonen. Het gevolg is dat er te weinig plek is voor nieuwe asielzoekers.