Brand Een Huis Vol: 'Zonder schulden het huwelijk in'

Een brand verwoestte de woning van het 'Een Huis Vol'-gezin. © Track'88
Wie is er verantwoordelijk voor de brandstichting in de woning van de Heerlense familie Quaedackers, bekend van het NPO-programma 'Een Huis Vol', begin december vorig jaar? Volgens justitie hebben moeder Nadine (43) en haar 35-jarige ex-vriend Kevin G. een duidelijk motief.
Ze krijgen als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt forse celstraffen.

Maandenlange celstraffen

Nadine hoorde dertig maanden waarvan twintig maanden voorwaardelijk tegen zich eisen. Omdat ze al in voorarrest heeft gezeten, blijven er nog drie maanden over. Kevin daarentegen kreeg een lange strafeis te horen: een gevangenisstraf van drie jaar en vijf maanden.

Docusoap over grotere gezinnen

Het duo moest zich donderdag voor de rechtbank in Roermond verantwoorden voor de brand in een huis aan de Heerlense Van Rappardstraat op 1 december 2021. Het bleek te gaan om de woning van de familie Quaedackers, dat in 2014 en 2020 te zien was in het succesvolle televisieprogramma Een Huis Vol. Kijkers konden binnenkijken bij grote families met soms meer dan tien kinderen.

Oplevering Heerlense woning

Nadine en Kevin zeggen allebei de brand niet op hun geweten te hebben en wijzen naar elkaar. Maar volgens de officier van justitie had het tweetal een duidelijk motief. Want bij de oplevering van de huurwoning van de Een Huis Vol-moeder was schade geconstateerd. Dat zou dus betekenen dat ze met een restschuld kwam te zitten. Maar omdat er trouwplannen op tafel lagen, wilde Kevin niet met schulden het huwelijksbootje instappen.

Brandende lucifer

In de ogen van justitie zijn de oud-geliefden dus verantwoordelijk voor de brandstichting. Dat er opzettelijk een brand is veroorzaakt, bleek onder meer uit de jerrycans in het pand. Ook was er een minderjarige medeverdachte die verklaarde dat het duo de met benzine gevulde jerrycans leeggoot. Vervolgens gooide hij een brandende lucifer naar binnen en reden ze met z'n drieën in een auto weg.
Justitie spreekt van een 'gezamenlijke uitvoering'. "Medeplegen, dus. Daar is geen discussie over mogelijk", aldus het OM. "Er zijn jerrycans aangeschaft, ze betrekken er een minderjarige bij, rijden samen naar de woning, steken die in brand en vertrekken weer."

'Hoe kun je zo liegen!'

De verklaringen van de Een Huis Vol-moeder en haar ex kwamen niet met elkaar overeen. Kevin stelde tijdens de zitting dat hij alleen als chauffeur fungeerde en Nadine in de woning met de jerrycans aantrof. "Hoe kun je zo liegen!", waarna Nadine in tranen uitbarstte. Volgens de veertiger zou zij door haar toenmalige vriend - met wie ze een gewelddadige relatie had - zijn gedwongen om mee te doen.

Bekende van justitie

Naar eigen zeggen zou Kevin haar nooit met een vinger hebben aangeraakt, maar zijn strafblad liegt er niet om. Hij is in het verleden zeker drie keer veroordeeld voor huiselijk geweld, en in 2004 ook voor brandstichting. Die veroordelingen nam het OM mee in de hogere eis tegen Kevin.
Nadine heeft een blanco strafblad en wordt verminderd toerekeningsvatbaar geacht, maar ze had zich volgens de aanklager aan de brandstichting kunnen onttrekken door niet in de auto te stappen.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.