Ruim 3 op 4 Limburgers registreert keuze in donorregister

Afbeelding ter illustratie. © iStock
Ruim 75 procent van de volwassen Limburgers heeft zelf een bewuste keuze geregistreerd in het donorregister. De rest staat genoteerd als 'geen bezwaar tegen orgaandonatie'.
Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Donorregister.

Toestemming

Ruim een derde (34,8 procent) van de volwassen Limburgers geeft expliciet toestemming om zijn of haar organen voor donatie te gebruiken. Ongeveer een kwart van hen heeft daar wel specifieke beperkingen bij opgegeven. Zij willen niet dat bepaalde organen, zoals bijvoorbeeld het hoornvlies, getransplanteerd worden.
Daarnaast laat ruim 10 procent de nabestaanden na het overlijden beslissen over orgaandonatie en 1,3 procent heeft daarvoor een specifiek persoon aangewezen.

Geen toestemming

31,5 procent van de Limburgers geeft geen toestemming voor orgaandonatie. Dat percentage is vergelijkbaar met het landelijk gemiddelde (31,3 procent). In Flevoland en Zuid-Holland (beide 34,7 procent) geven de meeste mensen geen toestemming om hun organen te gebruiken voor transplantatie. In Noord-Brabant (27,8 procent) en Overijssel (28,6 procent) ligt dat percentage het laagst.

'Geen bezwaar'

Sinds juli 2020 is er een nieuwe donorwet van kracht. Mensen die zelf geen keuze registreren in het Donorregister staan vanaf dat moment aangemerkt als 'geen bezwaar tegen donatie'. Je bent dus in principe donor tenzij je zelf expliciet aangeeft geen donor te willen zijn.
22,1 procent van de volwassen Limburgers heeft zelf geen keuze geregistreerd en staat daardoor aangemerkt als 'geen bezwaar tegen orgaandonatie'.

Noord vergeleken met zuid

In Noord-Limburg geven meer inwoners expliciet toestemming voor het gebruik van de organen voor donatie dan in Zuid-Limburg. In Horst aan de Maas en Mook en Middelaar ligt dat percentage met 42 procent het hoogst. Ook Peel en Maas kent veel orgaandonoren (41 procent).
Vaals kent de minste orgaandonoren: daar geeft 26 procent van de volwassenen toestemming voor donatie. Ook in Kerkrade (27 procent) en Heerlen (29 procent) ligt dat percentage laag. Dit verschil tussen de noordelijke en zuidelijke gemeenten in onze provincie is al jaren ongeveer hetzelfde.