Meer dan 55.000 huishoudens lijden aan energiearmoede

Stockfoto © iStock
Zo'n 55.600 Limburgse huishoudens zijn mede dankzij de enorm gestegen energieprijzen het slachtoffer van energiearmoede.
Dat blijkt uit een analyse van data van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het gaat daarmee om zo'n 10,3 procent van de Limburgse huishoudens.

Wat is energiearmoede?

Onder energiearmoede worden in dit geval huishoudens verstaan die tot de 25 procent van de laagste inkomens van Nederland behoren. Zij hebben daarentegen een gasgebruik dat tot de 50 hoogste procent behoort. Deze groep mensen heeft maandelijks een inkomen van minder dan 2000 euro maar is wel minimaal 400 euro per maand kwijt aan gas, minstens 20 procent van hun inkomen dus.
Hun energiekosten liggen vaak, los van de sterk gestegen prijzen, al tamelijk hoog. Dat komt bijvoorbeeld door enkel glas en slecht geïsoleerde woningen.

Koplopers

De gemeenten Kerkrade en Heerlen hebben bovengemiddeld veel huishoudens die momenteel in energiearmoede leven. In beide gemeenten is dat zo'n 13 procent van alle huishoudens. Hier wonen bovengemiddeld veel inwoners in een huurwoning - ongeveer de helft. Voor deze huishoudens is het meestal niet mogelijk om hun huis bijvoorbeeld beter te isoleren of om zonnepanelen te installeren.
Bekijk hier hoe het in jouw gemeente zit:
In sommige wijken gaat het daarnaast slechter dan elders. In Heerlen hebben de huishoudens in Vrieheide-De Stack, Maria Gewanden en Terschuren het bovengemiddeld zwaar. Zo'n 18 procent van de huishoudens leeft daar momenteel in energiearmoede.

Data

De cijfers zijn verzameld door datajournalist Just Vervaart. De 2000 euro is gebaseerd op het besteedbaar inkomen zoals gehanteerd door het CBS. Het gaat hier om een maximum maandbedrag.
Voor de energierekening is het gemiddelde verbruik genomen bij een variabel contract. De groep huishoudens die in energiearmoede leeft, verbruikt vaak meer dan gemiddeld.