Zorgflat demente bejaarden op plek IKL-hoofdkwartier

Gebouw IKL Susteren © L1 (Luc Arnoldussen)
Op de plek waar het na de affaire-Vrehen failliet gegane IKL zijn hoofdkantoor had, moet in de toekomst een zorgcomplex voor demente ouderen verrijzen.
Projectontwikkelaar Holikiday heeft bij de gemeente Echt-Susteren een aanvraag ingediend voor het terrein in Nieuwstadt.

Sloop

Het is de bedoeling om het gebouw van de voormalige stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen IKL te slopen en er een nieuw gebouw met 23 zorgappartementen neer te zetten. Ook komt er ruimte voor een 24-uurs zorgteam in het gebouw. Om groen licht te geven voor het project moet het bestemmingsplan van het stuk grond nog worden gewijzigd. Die procedure is inmiddels gestart.

Fraude

Het IKL-gebouw staat leeg na het faillissement van de landschapsbeheerder, als gevolg van de affaire-Vrehen. Die oud-gedeputeerde gaf als directeur van de gesubsidieerde stichting opdrachten aan eigen werk-bv's. Ook liet hij zich een exorbitant salaris betalen voor zijn baan. Een deel van het personeel en de taken van IKL zijn inmiddels overgenomen door VivaraPro, een bedrijf dat zich ook bezighoudt met natuurbeheer.