'In 2023 waarschijnlijk ook geen vergunning voor Gillis'

De camping in Valkenburg krijgt geen vergunning. © Instagram Peter Gillis / ANP
De kans is klein dat realityster en recreatie-ondernemer Peter Gillis in 2023 alsnog een vergunning krijgt voor de exploitatie van camping Den Driesch in Valkenburg aan de Geul.
Dat vertelt burgemeester Daan Prevoo in gesprek met L1.
De camping kan waarschijnlijk ook volgend jaar de poorten voor gasten nog niet openen: "Ik acht de kans klein, want dan heb je wel een vergunning nodig. Dus je mag de poort openen, maar er mag niemand binnen. Ik verwacht er nog wel een uitzending over", vertelt Prevoo.

'Aantal zaken deugt niet'

Op de vraag waarom realityster Gillis geen vergunning krijgt, laat de burgemeester weten dat er 'zaken' zijn aangetroffen die daarvoor aanleiding geven. Details geeft Prevoo nog niet: "Daar kan ik niets over zeggen. Daar rust geheimhouding op, en daar hou ik me aan." Wel bevestigt Prevoo dat er 'een aantal zaken niet deugt'. Het Eindhovens Dagblad sprak eerder woensdagochtend al over 'criminele doeleinden'.

Integriteitsonderzoek

Ook laat de burgemeester weten dat het voor de gemeente niet uitzonderlijk is om zo'n Bibob-onderzoek, een integriteitsonderzoek, te doen bij een vergunningsaanvraag. "Het is niet verplicht, maar het is verstandig om te doen. We hebben afgesproken om dat bij elke aanvraag, waar wij dat noodzakelijk voor vinden, te doen." Bij zo'n onderzoek wordt gekeken of de vergunning mogelijk kan worden misbruikt voor criminele activiteiten, zoals bijvoorbeeld witwassen.
Overigens vernam de gemeente de (toekomst)plannen voor de camping in het nieuws en op televisie. "Het nieuws gaat sneller als je dat via de commerciële omroep doet. Maar wij waren nog helemaal niet bekend met wat hij wilde met de camping. 'We gaan het zien', dacht ik toen."

Ontmoeting Prevoo en Gillis

Kort daarna had Prevoo een ontmoeting met Massa is Kassa-ster Gillis over zijn aangekochte camping. "Ik ben burgemeester en ik ben toegankelijk voor iedereen en ik probeer geen enkel vooroordeel te hebben. Iedereen is bij mij welkom, en ik heb Gillis hartelijk ontvangen." Toch ging het al snel mis: de camping bleek begin dit jaar al volgeboekt, terwijl er nog geen exploitatievergunning was. De gemeente liet daarom de camping sluiten en de Oostappen Groep, waar Gillis de oprichter van is, vroeg vervolgens de vergunning aan. "Ook voor meneer Gillis geldt, wat voor alle andere ondernemers geldt die vergunningsplichtig zijn. Die moet je netjes aanvragen en bij alles wat je bedenkt, moet je ook rekening houden met de juiste termijnen om alles te kunnen regelen", sluit Prevoo af.
Camping Den Driesch ligt ongeveer op 500 meter van het stadscentrum en naast de Kasteelruïne met daaronder het eeuwenoude gangenstelsel van de Fluweelgrot. Gillis kocht de camping in november 2021 en opende de deuren, dus zonder vergunning, vier maanden later.

Vakantiepark Baarlo

Ondertussen loopt er ook nog een andere zaak met de realityster in Limburg: de gemeente Peel en Maas heeft een dwangsom van één miljoen opgelegd wegens het huisvesten van arbeidsmigranten op zijn vakantiepark De Berckt in Baarlo. Begin september liet de realityster nog weten niet van plan te zijn deze te gaan betalen.