Honderden bekeuringen bij politiecontrole uit touringcar

Agenten van het Team Verkeer vanuit hun surveillance-touringcar © L1
Bij een nieuwe, onopvallende verkeerscontrole heeft de politie in vier dagen tijd bijna 700 automobilisten bekeurd.
Een touringcar speelde daarbij een cruciale rol.

Neus op de feiten

Voor Limburg is het een nieuwe manier van verkeerscontrole, maar in andere regio's werd het al eerder uitgevoerd. Deze manier van controleren vergt veel organisatie met veel inzet, maar is volgens de politie uiterst efficiënt. Bovendien worden automobilisten direct met de neus op de feiten gedrukt.

Weinig controles

Wie veel op de weg zit, zal beamen dat de laatste tijd in Limburg nog maar weinig wordt gecontroleerd. Flitsers zijn zeldzaam, alcoholcontroles zijn er nog maar nauwelijks en grote politiecontroles ook slechts incidenteel. Het tekort aan agenten zal zeker een rol spelen al wil de politie dat officieel niet bevestigen. Feit is dat de automobilist weinig risico loopt op een bekeuring.

Touringcar

Als in een grote inhaalslag surveilleert de politie deze week vanuit een touringcar, die zich urenlang op de Limburgse snelwegen beweegt. Van Weert naar Maastricht en van Venray naar Heerlen. De bus wordt omringd door acht onopvallende politieauto's en twee motoren. Die krijgen voortdurend seintjes vanuit de bus, waar agenten het verkeer links en rechts in de gaten houden. Om de paar minuten is het raak. Meestal zit iemand bellend of append achter het stuur, maar ook gekkere dingen komen voor.

Krant lezen

"Bestuurders die de krant lezen, hun haren kammen of hun teennagels knippen. We zien het allemaal, al is het niet allemaal strafbaar. Een telefoon in de handen is dat wel, maar bij andere afleidingen komen we alleen in actie als je daardoor bijvoorbeeld gaat slingeren," vertelt politieman Job Landstra vanuit de bus. Als hij een overtreding ziet, geeft hij het kenteken door aan een van de auto's of motoren, die vervolgens de bestuurder staande houden en bekeuren. Een mobieltje in de handen is met 360 euro een dure grap. En vanaf volgend jaar zelfs meer dan 400 euro.

Bewustwording

"Het gaat ons niet om de boetes, maar om de bewustwording bij de mensen. Want afleiding is de grootste oorzaak van ongelukken," zegt Landstra, die de controle vanuit de bus uiterst effectief vindt. "Je ziet veel meer dan vanuit een auto en kunt ook vrachtwagenchauffeurs heel eenvoudig controleren. En je bent onopvallend, want wie verwacht nu een politiecontrole vanuit een touringcar?."

Veel inzet

Toch zal de bus niet wekelijks op de snelwegen te vinden zijn, simpelweg omdat het veel inzet van agenten kost. "Dit project hebben we nu vier dagen gedaan en daar waren honderd agenten bij betrokken, onder wie ook vrijwilligers en agenten in opleiding. Maar op termijn willen we dit middel wel vaker gaan inzetten," vertelt Natalie Vermeulen van de politie Limburg.

Mono-cam

Behalve de touringcar werd er nog een middel ingezet, namelijk een mono-cam. Die filmt het verkeer vanaf een viaduct en filtert direct opvallende bewegingen eruit. Als iemand een gsm in handen heeft, kan er ook op deze manier een bekeuring volgen.

Veel bekeuringen

De vier dagen durende actie leverde 681 bekeuringen op, waarvan er 280 voor rekening kwamen van de mono-cam. Verreweg de meeste bestuurders (588) kregen een boete omdat ze aan het bellen waren. Ook werden boetes uitgedeeld voor te snel rijden, onnodig links rijden en rechts inhalen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!