Maastrichtse hoogleraar raakt mogelijk erkenning kwijt

Universiteit Maastricht © Jean-Pierre Geusens
De onlangs in opspraak geraakte UM-hoogleraar psychiatrie Machteld Marcelis is haar opleidingsbevoegdheid bij de Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven (GGzE) kwijtgeraakt. Bij deze instelling gaf zij les aan artsen in opleiding psychiatrie.
De UM heeft een onderzoek ingesteld en wacht op de resultaten daarvan voordat ze iets kan zeggen over de werkzaamheden van de hoogleraar in Maastricht. Dat laat een woordvoerder van de universiteit weten.

Onder vuur

Ze ligt sinds de zomer onder vuur na klachten over een 'onveilig leerklimaat' bij de GGzE. Meerdere (oud-)artsen in opleiding hadden hierover geklaagd. Marcelis was bij de ggz-instelling hoofdopleider van de opleiding psychiatrie.

Mogelijkheid reageren

Volgens Observant, het onafhankelijke weekblad van de Universiteit Maastricht, heeft de Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten (RGS) besloten om de opleidingsbevoegdheid in Eindhoven van Marcelis in te trekken. Verder zou de opleiding tot psychiater aan de ggz-instelling in de Brabantse stad verdwijnen. Echter is het besluit van de RGS nog niet definitief, omdat Marcelis en de instelling de kans krijgen om een weerwoord te geven.

Nog veel onduidelijk

Marcelis liet eerder in een korte reactie aan Omroep Brabant weten geschrokken te zijn van de 'signalen over een onveilig opleidingsklimaat'. Maar wat er precies bedoeld wordt met een 'onveilig leerklimaat' blijft onduidelijk.

Klachtenbrief ondertekenen

Volgens voormalig UM-hoogleraar psychiatrie Jim van Os is Marcelis slachtoffer geworden van een wraakactie van één van de artsen in opleiding. Hij stelt dat de arts beroepsgenoten heeft opgeroepen om 'een anonieme klachtenbrief over een 'onveilig leerklimaat' te ondertekenen'.