Dit betekent de Miljoenennota voor jouw huishouden

De Miljoenennota 2023 in het koffertje. © ANP
We krijgen in 2023 financieel wat meer ademruimte, stelt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Dat is in reactie op de dinsdag bekend gemaakte Miljoenennota.
Meer grip op je uitgaven en het wegwerken van betalingsachterstanden worden bijvoorbeeld haalbaarder, stelt het instituut.

Paniek eraf

Dat komt vooral door het plafond op de energieprijs. "Grote groepen zitten op dit moment structureel klem, en het is fijn dat nu de ergste paniek over de hoge energierekening eraf is omdat de prijs wordt gedempt", meent Nibud-directeur Arjan Vliegenthart.
Niet iedereen is per se uit de brand geholpen, meent Vliegenthart. "Het pakket dat nu is gepresenteerd, is niet voor iedereen genoeg. Met name inkomens rond en boven modaal zullen merken dat zij nog steeds op hun uitgaven moeten letten."

Huishoudens

De situaties verschillen dus per huishouden, doordat er veel factoren meespelen. Daarom heeft het instituut de koopkrachtontwikkeling voor volgend jaar berekend voor 117 voorbeeldhuishoudens. De cijfers zijn gebaseerd op de miljoenennota en gaan uit van een inflatie van 2,6 procent.
Het prijsplafond voor energie is niet meegenomen in de berekeningen. Mogelijk ben je dus beter af dan de berekeningen voorspellen.
Hier zie je de situatie voor jouw huishouden:
Een voorbeeld: voor een alleenstaand persoon met AOW en 1.250 euro extra stijgt de koopkracht in 2023 met 0,7 procent. Uiteindelijk gaat deze persoon er echter drie euro op achteruit. Dat komt doordat zijn of haar koopkracht in dit jaar harder dan 0,7 procent is gedaald.