Amhaouch over Prinsjesdag: 'Nu ook MKB helpen'

Protest en politie tijdens de traditionele rijtoer op Prinsjesdag © ANP
Normaalgesproken is Prinsjesdag een feestelijke dag, maar voor CDA-kamerlid Mustafa Amhaouch uit Panningen geldt dat dit jaar niet helemaal. "Mensen hebben het moeilijk, ze kunnen hun rekening niet betalen. Een echt feest is het niet."
De Limburgse christendemocraat noemt het goed dat het kabinet op het allerlaatste moment toch maatregelen neemt om mensen nu al tegemoet te komen vanwege de hoge energieprijzen. "Er moet nu iets gebeuren, nu we de winter tegemoet gaan. Een energierekening van soms wel 800 euro is niet te betalen. Dat levert stress op, armoede bij kinderen. De overheid moet naast die gezinnen gaan staan."

MKB

Als woordvoerder MKB is Amhaouch intensief betrokken bij de onderhandelingen over een energie-prijsplafond voor het midden- en kleinbedrijf. Dat zou in eerste instantie niet mogelijk zijn, maar blijkt onder grote politieke druk toch een optie. "We zijn daar nog niet uit, maar ik hoop de komende dagen meer duidelijkheid te kunnen geven. Ik sprak vorige week met een bakker en de eigenaar van een steenfabriek in Panningen. Hun kosten zijn torenhoog gestegen, maar ze zien ook de vraag dalen. En als je kijkt naar de bouw: ook Limburg heeft duizenden woningen nodig. Een crisis is het laatste wat we nu kunnen gebruiken."

Einstein Telescoop

Amhaouch is positief over de Limburgse plannen in de miljoennota. "Er gaat een miljard euro naar de Einstein Telescoop, en dat blijft goed nieuws, ook al wisten we dat al. En staatssecretaris Vivianne Heijnen is druk bezig met de intercity van Den Haag via Eindhoven en Heerlen naar Aken."

Jeugdzorg

D66-kamerlid Rens Ramaekers uit Neer is als woordvoerder jeugdzorg en jongeren vooral blij met het extra geld voor de jeugdzorg, al vindt hij wel dat extra geld niet genoeg is. "Investeringen zijn goed, maar er zijn ook hervormingen nodig. Jongeren die zwaar in de problemen zitten moeten eerder geholpen worden."
D66-kamerlid Rens Ramaekers uit Neer bij de 'Limburglobby' op Prinsjesdag © L1 (Maurice de Heus)

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!