Roemer na troonrede: 'Veel mensen maken zich écht zorgen'

Gouverneur Emile Roemer. © L1
Gouverneur Emile Roemer en de provincie Limburg hebben gereageerd op de troonrede van de koning en de kabinetsmaatregelen om de alsmaar stijgende kosten te verzachten.
"Wij delen en voelen de zorgen van onze inwoners als het om hun koopkracht gaat", laat de gouverneur in een verklaring weten.

'Explosief gestegen kosten'

Hij vervolgt: "Het kabinet kondigde in de troonrede maatregelen aan om de gevolgen van inflatie voor de burger te beperken, ook waar het gaat om de explosief gestegen kosten van energie. Dat is goed nieuws, maar het is wel zaak dat de voorgestelde compensatie daadwerkelijk afdoende steun biedt aan iedereen die dat nodig heeft."
Ook hoopt Roemer dat midden- en kleinbedrijven snel meer duidelijkheid krijgen over eventuele (financiële) steun: "Ik roep het kabinet op om alsnog zo snel mogelijk met maatregelen te komen om de bakkers, winkeliers en al die andere ondernemers en bedrijven te helpen. De huidige tijd vraagt om een daadkrachtige en inlevende overheid, die er voor iedereen is."
In de video hieronder reageert Emile Roemer uitgebreid op de troonrede. Ook reageert gedeputeerde Maarten van Gaans (D66): volgens hem houden veel thema's die de koning aansneed, veel mensen bezig.
De provincie laat verder in een reactie weten dat het hoopt een sleutelrol te kunnen blijven vervullen in het stikstofdossier: "We hopen dat de bevindingen van bemiddelaar (en oud-gouverneur) Remkes, en de brief over de toekomst van de landbouw snel verschijnen en praktische aanknopingspunten bieden. Er is vanuit Den Haag meer duidelijkheid nodig. (...) Onze boeren, onze bedrijven en alle andere betrokkenen moeten weten waar ze aan toe zijn."

Sleutelrol in stikstofdossier

Ook hoopt de provincie het komende jaar verder forse stappen in verduurzaming van de industrie te kunnen zetten. Dit om klimaatverandering tegen te gaan, maar ook om naar eigen zeggen banen te behouden en de economie toekomstbestendig te maken. " Wij blijven politiek Den Haag oproepen om daarbij samen met ons de benodigde innovaties mogelijk te maken. Bijvoorbeeld op het gebied van het elektrificeren van bedrijfsprocessen."
De provincie laat wel weten dat de beperkte capaciteit van het elektriciteitsnet deze transitie in de weg staat. Het Rijk moet hiervoor met 'structurele en concrete' maatregelen komen: "De recent aangekondigde aanpak om ‘netcongestie’ tegen te gaan, is daarbij een goede eerste stap, en een voorbeeld van wat er mogelijk is als betrokken partijen echt samen aan de slag gaan."

Grensregio

Tot slot benadrukt de provincie de samenwerking met buurlanden België en Duitsland. Thema's als waterveiligheid, stikstof, de Einstein Telescoop en energie worden gebruikt als onderwerpen die ook over de landsgrenzen belangrijk zijn: "Al is het maar omdat mensen in het ene land wonen en in het andere land werken, en bijvoorbeeld behoefte hebben aan goede internationale treinverbindingen zoals de Intercity naar Aachen. Limburg vraagt het kabinet om extra inzet en versnelling van acties om concrete antwoorden te bieden op de specifieke behoeften van het leven in een grensregio."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!