'Interieur ENCI-complex moet beschermde status krijgen'

De voormalige ENCI-cementfabriek in Maastricht © Jean-Pierre Geusens
Twee erfgoedorganisaties willen dat het hele ENCI-complex in Maastricht, inclusief het interieur, een beschermde status krijgt vanwege de mogelijke toekenning als Rijksmonument.
Aanleiding voor de aanvraag is een melding dat er momenteel installaties uit de voormalige cementfabrieken worden verwijderd en verkocht, schrijft RTV Maastricht.

Rijksmonument

Vorig jaar november dienden Erfgoedvereniging Bond Heemschut en Stichting Werkgroep Industrieel Erfgoed Limburg een verzoek in om het voormalige ENCI-complex tot rijksmonument te benoemen. Ook de Rijksbouwmeester raadde dat aan. De groeve en bijbehorende fabriek hebben namelijk een belangrijke cultuurhistorische waarde.
Binnen de aanvraag om ENCI als Rijksmonument aan te merken, zijn ook de installaties en machines meegenomen.

Onomkeerbare schade

Met de beschermde status willen de twee erfgoedorganisaties voorkomen dat er verder onomkeerbare acties in het complex plaatsvinden. In mei besloot het stadsbestuur van Maastricht vanwege dezelfde reden dat het ovencomplex 8 niet gesloopt mag worden voordat er duidelijkheid is over de monumentenstatus.

Opruimwerkzaamheden

Volgens Limburg Real Estate, sinds april eigenaar van het ENCI-complex, zijn er momenteel alleen wat opruimwerkzaamheden bezig waarbij men zijn best doet om al het erfgoed te bewaren.
De ENCI-fabriek gezien uit de groeve in de Sint Pietersberg © Jean-Pierre Geusens