Kermiscultuur wordt erfgoed in Weert

De kermis van Weert, 2021 © WeertdeGekste
De kermis van Weert is zaterdag de eerste kermis die officieel telt als Immaterieel Erfgoed.
Tijdens de Weerter Kermis wordt de hele kermiscultuur in Nederland officieel bijgeschreven op de lijst met Nederlands erfgoed, de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland.

Tradities

Op die lijst staan evenementen en tradities die van generatie op generatie worden doorgegeven, en die dus ook met de tijd veranderen. Limburgse voorbeelden die op de lijst staan zijn bijvoorbeeld het Draaksteken in Beesel, de reidans tijdens de mei-denfeesten in Eijsden en omgeving en het kromboodrapen in Sittard. In heel Nederland zijn er ongeveer 180 tradities en evenementen erkend als immaterieel erfgoed.

Cultuur

De kermiscultuur bestaat volgens het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed uit rondreizende kermisfamilies die jaarlijks een paar dagen vertier en vermaak bieden in steeds andere plaatsen. Daarbij horen ook de gemeentes die alles organiseren, en uiteraard het publiek dat zich op de kermis amuseert. Door het officieel erfgoed te maken wil het Kenniscentrum niet alleen de traditie uitdiepen en vastleggen, maar ook de kermisfamilies zelf bewust maken van de traditie die al sinds de middeleeuwen bestaat.

Kermisgemeenschap

De kermis in Weert is de op een na grootste kermis van Nederland, en daarmee een geschikte plaats om de kermiscultuur een plaats te geven op de erfgoedlijst. Dat gebeurt als mensen uit de kermisgemeenschap en directeur Marco Van Baalen van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed het document ondertekenen waarmee de kermiscultuur officieel erkenning krijgt.
Plaats van ondertekening is zweefmolen 'El Mundo' op de Markt.