Britse Limburgers rouwen om de Queen

De eigenaar van een Engelse winkel in Venlo kijkt naar uitvaart Queen Elisabeth © L1
De grootse uitvaart van koningin Elisabeth is ook in Limburg met veel interesse gevolgd. Op een school in Gulpen bijvoorbeeld, maar ook door Britse Limburgers.
Een van die Britten die al jaren in Limburg wonen is Glynn Stacey. Samen met zijn partner runt hij een winkel met Engelse specialiteiten in het centrum van Venlo.

Kaarsje branden

De afgelopen dagen brandde in de etalage van zijn zaak al een kaarsje naast een portret van The Queen. Maandaggmiddag keek hij thuis naar de dienst in Westminster Abbey. "Ik kan gewoon niet geloven dat ze er niet meer is", zegt hij als de kist wordt binnengedragen in de kerk. "Ze kwam altijd op mij over als totaal onoverwinnelijk."

Vochtige ogen

Stacey woont al twintig jaar in Venlo maar het overlijden van de Queen deed hem veel. "Veel meer dan ik verwacht had. Maar het is wel zo", zegt hij met vochtige ogen. Af en toe moet hij even snuiten als er weer een koorstuk voorbij komt. "Hier heb ik ook herinnering aan als jonge knaap toen ik zelf in zo’n koor zong." Voor de koningin die meer dan 70 jaar op de troon zat heeft hij alleen maar lovende woorden. "Ze had altijd aandacht voor anderen. Ze dacht altijd aan iedereen, los van hun afkomst."

Vlag halfstok

Leerlingen van scholen in Limburg stonden ook stil bij de begrafenis van The Queen. Op het schoolplein van het Sophianum in Gulpen hangt de Britse vlag halfstok. Ook kregen alle leerlingen de kans om in de aula de uitvaart op een groot tv scherm te bekijken.
Afbeelding ter illustratie

Bloedend hart

Docent Valerie Graef vind het belangrijk dat iedereen dit historische moment kan zien. Zelf ademt ze Engeland en volgt de uitvaart vanuit haar kantoor, met een portret van de koningin in haar kamer. Toch kijkt niet iedere leerling naar het scherm. "Mijn Engelse hart bloedt als ik een leerling hoor zeggen dat de uitvaart hem niet boeit. Elisabeth heeft zeventig jaar op de troon gezeten, daar mogen we op school best wel bij stil staan."