Limburgse fotograaf in Londen: 'Uitvaart was heel bijzonder'

De 20-jarige student is voor een schoolopdracht naar Londen afgereisd. © Benjamin Vissers
Benjamin Vissers uit Heythuysen is momenteel in Londen om een glimp op te vangen van de uitvaart van koningin Elizabeth in het centrum van de stad.
De 20-jarige Vissers studeert fotografie in Eindhoven en kreeg onlangs de volgende opdracht: maak een reportage over een actueel onderwerp, geheel naar eigen invulling. De Limburger hoefde niet lang na te denken. Hij boekte een ticket naar Londen en fotografeert daar sinds afgelopen weekend de voorbereidingen én uitvaart van de koningin.

'Mensen sliepen in tenten'

"Het is heel bijzonder, ik ging er heel open in. Ik ging er al wel vanuit dat het heel groot zou zijn. Zondagavond- en nacht merkte ik dat al, mensen sliepen in tenten langs de straat om maandag vooraan te staan", vertelt Vissers. "De sfeer was en is ondertussen wel heel fijn. Het bleef heel rustig, ondanks dat het heel erg druk was. Het was goed georganiseerd."
Ondertussen ziet de student dat niet iedereen in Engeland meeleeft. Zo viel hem op dat het uitgaansleven in Londen gewoon doorgaat. "Er hangen overal posters van de overleden koningin, maar daarnaast of daaronder zie je feesten en rokende mensen in het uitgaansgebied. Een groot contrast."

'Geslaagd'

Uiteindelijk is zijn doel om een reportage voor zijn opleiding te maken wel gelukt: "Ik heb wel enkele goede foto's kunnen maken. Er stonden hele professionele persfotografen, met statieven en alles, die ik weer niet heb. Toen heb ik op het laatste moment maar gewoon mijn camera in de lucht gehouden, en heb ik foto's van de kist kunnen maken. Al met al wel geslaagd dus."

Vrije dag

Ondertussen is een andere Limburger, de in Londen woonachtige Thanee Paas uit Heerlen, juist de stad ontvlucht. "Toen gemeld werd dat het maandag een vrije dag zou zijn voor iedereen, dacht ik: 'Ik kan wat leuks gaan doen'. Toen heb ik met mijn vriend een hotel in Midhurst geboekt, in de middle of nowhere. Het is hier volledig uitgestorven en volgens mij is het ook niet de bedoeling dat je vandaag gaat 'genieten'. Iedereen is er heel erg mee bezig."

'Collega's van slag'

Volgens Paas is iedereen over het koningshuis en de uitvaart bezig. Enkele collega's hebben ook hun laatste eer bij de kist bewezen. "Op mijn leeftijd leeft het wat minder bij de meesten, maar bij de iets oudere collega's wel, zij zijn redelijk van slag." Al met al hoopt de Limburgse dat de rust binnenkort wederkeert in de stad. "Ik ben benieuwd hoe het de komende dagen gaat verlopen: of het dan gelijk is afgelopen of niet. Ik ga maandagavond gewoon weer naar huis, en morgen gaat mijn normale leven weer verder."
Bij de lokale pub in Midhurst was het maandagmiddag erg rustig. © Thanee Paas