Koninklijke Horeca Limburg: 'Veel negatieve scenario's'

De Limburgse horeca krijgt deze winter waarschijnlijk zwaar te verduren. © ANP
Nu het buiten steeds kouder wordt en veel consumenten er financieel op achteruit gaan, wordt het een spannende winter voor de Limburgse horeca.
Dat beaamt ook John Paulus, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Maastricht en Heuvelland.

'Veel energie nodig'

"De horeca is een specifieke sector waar veel energie nodig is. Dat komt doordat we veel moeten verwarmen én moeten verkoelen. Daardoor hebben uitbaters een hoog energieverbruik", vertelt Paulus. Wat dat uiteindelijk precies voor negatieve gevolgen of consequenties heeft, wordt pas binnenkort duidelijk.
Restaurants en cafés beginnen komende maand namelijk ook met het afbetalen van schulden, die tijdens de coronacrisis zijn opgebouwd. "Dat betekent dat de maandlasten (veel) hoger worden, waardoor er problemen bij bedrijven kunnen ontstaan."

Energiecontracten

Sommige horecabedrijven lopen daarnaast tegen een andere kwestie aan: door een aflopend energiecontract zijn ze genoodzaakt om een nieuw, duurder contract af te sluiten. "Dit kan betekenen dat ze misschien bedrijfsprocessen moeten veranderen, zoals het aanpassen van de openingstijden of het uitzetten van de heaters. Dat heeft vervolgens een negatief effect op de omzet, waardoor men in een negatieve spiraal terechtkomt", legt Paulus uit.
Volgens de Limburgse voorzitter uiten veel horeca-uitbaters al hun zorgen. "Ze zoeken nu vooral dialoog. Hoe gaat een andere ondernemer met deze zaken om? Zijn er goede adviezen te geven en zijn er mogelijkheden om iets aan de tarieven te doen?"

Negatieve scenario's

Al met al zijn er volgens Paulus dus meerdere negatieve scenario's die op de loer liggen. "De voorspellingen zijn niet prettig, zeker ook omdat de koopkracht bij de consument daalt, waardoor er waarschijnlijk ook minder bezoeken gaan plaatsvinden."