Eerste mensen krijgen herhaalprik tegen coronavirus

Vanaf maandag is het mogelijk om een herhaalprik te halen. © L1
Op de drempel van de herfst begint een nieuwe vaccinatiecampagne tegen het coronavirus. De eerste herhaalprikken worden maandag gezet. In Maastricht was het bij de opening van de GGD priklocatie om 8:00 uur al druk.
"We verwachten vandaag ongeveer 650 mensen", vertelde Patrick Ummels, teammanager van de GGD Zuid Limburg, maandagochtend op L1 Radio.

Op afspraak

Eerst zijn de mensen aan de beurt die een groot risico lopen om ernstig ziek te worden als ze corona oplopen. Zij hebben afgelopen week al een uitnodiging in de brievenbus ontvangen. Dit zijn bijvoorbeeld ouderen, mensen die in een zorginstelling wonen en mensen met het syndroom van Down. Ook mensen die in de zorg werken, zijn als eersten aan de beurt, om te voorkomen dat de zorg vastloopt bij een nieuwe coronagolf.
De herhaalprik is alleen op afspraak te krijgen. Ook mensen die geboren zijn in 1942 of eerder kunnen al een afspraak maken voor de herhaalprik. Later mag iedereen van 12 jaar en ouder die de eerste ronde prikken heeft gehad, de zogenoemde basisserie. Die mensen worden niet opgeroepen, maar kunnen zich online aanmelden als hun leeftijdsgroep aan de beurt is.

Capaciteit

In Zuid-Limburg kan de herhaalprik gehaald worden in Maastricht, Geleen en Heerlen. "We hebben een capaciteit van zo'n 22.000 prikken per week bij de GGD Zuid Limburg", weet Ummels. Dat is ongeveer een kwart van de capaciteit die de GGD tijdens de coronapiek vorig winter had. De herhaalprik moet de afweer een oppepper geven, zodat mensen beter beschermd zijn wanneer er in het najaar of de winter toch weer een nieuwe coronagolf komt.
In Noord-Limburg kunnen inwoners met een uitnodiging terecht op de priklocaties in Venlo, Echt en Weert. Vanaf maandag zijn de herhaalprikken hier iedere dag van de week beschikbaar op afspraak. Op maandag 3 oktober opent de GGD Limburg-Noord ook een priklocatie in Venray.

Vaccinatie

Voor de herhaalprik wordt gebruik gemaakt van de vernieuwde vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna, omdat deze bescherming bieden tegen meer varianten van het coronavirus.

Duitse booster

Sinds kort is het mogelijk om ook buitenlandse vaccinaties te registreren in de Nederlandse coronacheck-app. Veel Limburgers haalden afgelopen jaar een prik in Duitsland. Die vaccinatie kon niet verwerkt worden in de Nederlandse corona-app, waardoor veel Limburgers de Duitse corona warn-app moesten installeren als vaccinatiebewijs. Die gebrekkige registratie zorgde ook voor verkeerde conclusies over de vaccinatiegraad. Zo stond Vaals lange tijd bekend als gemeente waar de vaccinatiegraaf het laagste was, terwijl een groot deel van de bevolking een prik in Duitsland haalde. Om die problemen te voorkomen, kunnen buitenlandse QR-codes nu ook geregistreerd worden in de Nederlandse coronacheck-app.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!