Tienduizenden kilo's afval uit Maas gevist: 'Hard nodig'

Zwerfaval gevonden door vrijwilligers van de Maas Cleanup. © Maas Cleanup
Zo'n 6.000 vrijwilligers hebben zaterdag meegedaan aan de actie Maas Cleanup. Samen haalden ze zo'n 40.000 kilo afval uit de Maas of van de oevers van de rivier.
"Het is hard nodig omdat de Maas en het water uiteindelijk de bron van al het leven zijn", legt organisator Pieter Hendrikx aan L1 uit.
Zowel individuele vrijwilligers als bedrijven helpen mee met de opruimactie. In totaal liepen er zaterdag zo'n 50 verschillende groepen opruimers rond, weet Hendrikx. Het gaat om 'een stukje bewustwording', zegt hij. "Onder de streep wordt er nog veel te veel afval op straat gegooid."

Animo groot

Voorzitter Huub Waterval van Maas Cleanup is dik tevreden. "Het is het derde jaar dat we dit doen, en de animo was groot. Het is ongelooflijk wat mensen allemaal in de Maas gooien. We vonden van alles: stapels autobanden in Borgharen bijvoorbeeld, en verder stapels studieboeken, fietsen en sigarettenpeuken."
Sommige bedrijven maakten er volgens Waterval een bedrijfsuitje van. "Ze gingen met alle collega’s en hun kinderen opruimen, bouwden voor de kleintjes een springkussen op en maakten er een leuke dag van."

Maas Cleanup

De Maas Cleanup maakt deel uit van de Nederlandse invulling van World Cleanup Day. In Nederland zijn er zaterdag in dat kader nog vele tientallen andere projecten geweest. Op deze dag wordt in 191 landen tegelijkertijd zwerfvuil opgeruimd in onder andere straten, op pleinen, langs rivieren en in de natuur. De actie is een initiatief van de Plastic Soup Foundation, een organisatie die zich inzet voor minder plastic zwerfafval.
Speciale aandacht was er zaterdag voor het plastic afval dat terechtkomt in andere landen, zoals in Indonesië. Nederland speelt volgens de Plastic Soup Foundation een grote rol in de handel in plastic afval. "Zo was ons land in 2021 EU’s grootste exporteur van plastic afval naar niet-OESO-landen", zegt Waterval.