Al tien jaar geen azc in veertien Limburgse gemeenten

Veertien gemeenten in Limburg doen al tien jaar niet aan asielopvang © iStock
14 Limburgse gemeenten hebben de afgelopen tien jaar geen langdurige opvanglocatie voor asielzoekers gehad. Het gaat om asielzoekerscentra (azc) en noodopvanglocaties.
Dat blijkt uit cijfers van RTL Nieuws, die waren opgevraagd bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). De cijfers zijn tot en met 1 september.

Tekort aan opvangplekken

Er is in Nederland al jaren een tekort aan opvangplekken voor asielzoekers. Desondanks hebben 14 Limburgse gemeenten het afgelopen decennium geen ruimte gecreëerd om dit tekort helpen in te dammen. De Limburgse gemeenten die geen asielzoekers opvingen, zijn: Bergen, Horst aan de Maas, Nederweert, Peel en Maas, Roermond, Maasgouw, Roerdalen, Stein, Meerssen, Valkenburg aan de Geul, Landgraaf, Kerkrade, Simpelveld en Voerendaal.
Om welke reden dat niet gebeurd is, is onduidelijk. In sommige gemeenten, bijvoorbeeld Stein, is wel sprake van een kortdurige crisisopvang. In Beesel, Sittard-Geleen en Vaals was er de afgelopen tien jaar op enig moment wel een noodopvang voor asielzoekers. De overige elf gemeenten in Limburg hebben of hadden een reguliere, langdurige noodopvang.
(Vaak tijdelijke) crisisnoodopvang is niet meegenomen.

Veel gemeenten doen niet mee

Limburg is niet de enige provincie waar een groot deel van de gemeenten asielopvang links laat liggen. Uit de cijfers van RTL blijkt dat gemeenten in grote delen van de provincies Noord- en Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant en Zeeland het al jarenlang laten afweten. In het hele land zijn er 194 gemeenten die - ondanks de grote vraag naar opvangplekken - in tien jaar tijd geen enkele locatie beschikbaar hadden. De opvang kwam dus volledig op de schouders van 151 andere gemeenten.

Nog 18.500 plekken nodig

Voor het eind van het jaar moeten er in Nederland nog 18.500 extra opvangplekken worden gevonden. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie), de provincies en Veiligheidsregio’s hebben per provincie een verdeelsleutel afgesproken. In Limburg moeten vóór 1 januari 3.347 plekken worden gerealiseerd. Daarvan worden er nog 883 gezocht.