Ouders verongelukte Yannick: 'Deze hel iedereen besparen'

Frank Frijns uit Maastricht met foto van dochter Yannick die in 2016 om het leven kwam op Texel. © L1 (Peter Beeker)
Zes jaar geleden voelt als de dag van gisteren voor Frank Frijns (63) uit Maastricht. Op 31 maart 2016 verongelukte de 21-jarige Yannick. De dochter van Frank en Lauranne Jansen kwam om het leven op Texel.
Er is een korte documentaire gemaakt over Yannick. Na de dood van hun dochter zetten de ouders zich in om een einde te maken aan het gebruik van mobiele telefoons in het verkeer.

Afleren

Frank Frijns: "Wij hebben echt niet de illusie dat ons verhaal de wereld gaat veranderen. Als we maar één persoon kunnen afleren om niet met je telefoon bezig te zijn tijdens het autorijden dan is dat al winst."
Frank woont sinds anderhalf jaar weer in Maastricht. Een groot deel van zijn leven heeft zich afgespeeld in Geldrop, samen met zijn toenmalige echtgenote Lauranne en dochter Yannick. In die Brabantse plaats kregen vader en moeder de onheilstijding.

Rechtszaak

Over het fatale ongeluk en de nasleep voor de ouders is een korte documentaire gemaakt. De docu heet Eenmaal per Jaar, want Frank en Lauranne gaan sinds 2016 één keer per jaar naar Texel. Op het Waddeneiland verongelukte Yannick. Ze zat op de fiets en werd aangereden door een auto. De vrouw achter het stuur werd waarschijnlijk afgeleid door haar telefoon. Een rechtszaak volgde en de bestuurder heeft een taakstraf gekregen. Voor de ouders van Yannick was het onbevredigend dat niet exact te bewijzen viel dat de vrouw met haar telefoon bezig was op het fatale moment.

Parachutespringen

Frank: "We zijn door een hel gegaan. Yannick zat in een prachtige fase van haar leven. Ze had haar rechtenstudie onderbroken om te werken als instructeur parachutespringen op Texel. Ze was klaar met werken, fietste naar haar vakantiehuisje en werd aangereden."

Wereldwijd

Frank en Lauranne richtten Stichting Yannick op om het gevaar van mobiele telefoons in het verkeer duidelijk te maken. Ze vertellen hun verhaal op scholen en bij bedrijven. De documentaire Eenmaal per Jaar kan hun missie 'mobiel-loos rijden' ondersteunen. "De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een mondiaal programma opgezet over verkeersveiligheid en samen met hen hebben we deze docu kunnen maken."

Herinneringsbeeld

Maandag 19 september wordt er een beeld onthuld in Geldrop ter nagedachtenis aan Yannick. De stichting heeft op die dag ook een verkeersveiligheidsevent georganiseerd voor 200 schoolkinderen. Minister Mark Harbers van verkeer zal daarbij aanwezig zijn.
De documentaire Eenmaal per Jaar is zondag 18 september te zien op L1 TV om 18:43, 20:43 en 22:43 uur.