Uitkoopregeling boeren geen succes: nul contracten

Nog geen enkele boer is in Limburg uitgekocht © iStock
De eerste uitkoopregeling voor boeren om stikstof te verminderen, is in Limburg nog geen succes. Op dit moment zijn er nul contracten getekend. Dat zei gedeputeerde Geert Gabriels vrijdag in een commissievergadering. Hij noemde dat resultaat 'zeer teleurstellend'.
Volgens de gedeputeerde is de overheid hiervoor verantwoordelijk. "Onduidelijkheid bij boeren zorgt voor veel onzekerheid en dan gebeurt er niks. Op het moment dat agrariërs horen dat er later een tweede, aantrekkelijkere regeling komt, dan gaan ze twijfelen. Want iedereen wil op het juiste moment stoppen, onder de beste voorwaarden."

Geen handtekening

Bij veertig agrarische bedrijven in Limburg is inmiddels wel een taxatie uitgevoerd, vijf bedrijven zijn daarna afgevallen. Dat betekent dat er 35 in aanmerking komen voor een contract waarmee ze hun bedrijf kunnen beëindigen. Maar in Limburg staat nog geen enkele handtekening op papier. In Noord-Brabant zijn wel al zeven agrarische bedrijven uitgekocht.

Stikstofuitstoot

Voor de opkoopregeling was landelijk 350 miljoen beschikbaar. Bedoeld om boerenbedrijven dicht bij natuurgebieden uit te kunnen kopen. Daarmee kan de stikstofuitstoot in de buurt van kwetsbare Natura-2000 gebieden sterk worden verminderd.

Onzekerheid blijft

De huidige eerste opkoopregeling van het Rijk is nu verlengd tot december. Daarna komt er een nieuwe regeling. Maar hoe er uit gaat zien is nog onbekend. Volgens gedeputeerde Gabriels blijft de onduidelijk groot zolang de voorwaarden voor die tweede regeling niet bekend zijn.