L1mburg Centraal: Mensen met schulden dieper in problemen

Stockfoto © iStock
Veel mensen met schulden nog verder in de schulden, staatssecretaris Defensie bezoekt Limburg en meer Limburgs nieuws.

Veel mensen met schulden nog verder in de schulden

In Den Haag was er een hele dag politiek overleg over de energiecrisis. Het is nog niet duidelijk wat het kabinet precies gaat doen, maar steeds meer mensen zullen het op de voet volgen, want ze komen niet meer rond, zoals Vanessa uit Roermond. In vijf jaar tijd heeft ze samen met haar bewindvoerder een schuld van 25.000 euro weggewerkt. De situatie was tot voor kort stabiel, maar nu ziet ze de toekomst somber in.

Wat doet Defensie tegen geluidshinder boven Limburg?

Geluidshinder door vliegtuigen stond vrijdag centraal tijdens het bezoek van de staatssecretaris van Defensie. Cristophe van der Maat begon de dag vrijdagochtend in de gemeente Beekdaelen. Actievoerders lieten hem daar met luidsprekers het geluid horen van overvliegende AWACS-toestellen van de NAVO.
In Beekdaelen en omgeving hebben ze er al jaren last van, iets wat ze weten ze in de regio rond Vredepeel nog hopen te voorkomen. Daar ging 30 jaar geleden vliegbasis De Peel dicht, maar wil Defensie het militaire vliegveld binnenkort weer in gebruik gaan nemen.

Hoe zit het met die andere crisis, corona?

Torenhoge energieprijzen, inflatie, een oorlog in Oekraïne, het lijkt alsof het die andere grote crisis naar de achtergrond heeft gedrukt: het coronavirus. Zeker nu de Wereldgezondheidsorganisatie deze week meldde dat het einde van de pandemie in zicht is. Tegelijkertijd wordt gewaarschuwd voor nieuwe virussen en wordt maandag gestart met een nieuwe ronde boosterprikken. Aan tafel Christian Hoebe, arts infectieziektebestrijding van de GGD Zuid-Limburg.

'Nu actie nodig om innamestops straks te voorkomen'

Het volledig voorkomen van innamestops van drinkwater uit de Maas lukt niet, maar we moeten wel proberen het aantal te minimaliseren. Dat stelt directeur Joyce Nelissen van de Waterleiding Maatschappij Limburg, de WML. Sinds eind augustus geldt er een drinkwaterstop vanwege het aantreffen van een onbekende stof in de Maas. Eerder werd tussen eind mei en midden augustus geen Maaswater gebruikt voor drinkwater. Ook toen was een onbekende stof daarvan de oorzaak.

Zaterdag eerste test voor Fortuna-trainer Julio Velázquez

Fortuna Sittard gaat zaterdagavond op jacht naar de eerste overwinning van het seizoen. Het wordt ook de eerste test voor trainer Julio Velázquez die sinds maandag voor de groep staat.

De vlook van Hölster Heinke

Ze zijn al jaren aan het oefenen en twee jaar na de oorspronkelijke première staan de spelers van de Venlose revue op de planken voor 'De vlook van Hölster Heinke'. Een vloek heeft er wel gerust op de Venlose revue.