Meer ouderen slachtoffer van fietsongelukken

Fietsers met helm © L1
De 82-jarige Har Hilkens uit Helden is vorig jaar slachtoffer geworden van een ongeluk met zijn elektrische fiets.
Hij botste tegen een auto en raakte zwaargewond.

Fietshelm

Een fietshelm had zijn hoofd meer kunnen beschermen. Neuroloog Myrthe de Vrijer van het Viecuri Medisch-centrum in Venlo ziet dat het aantal fietsslachtoffers onverminderd hoog blijft, maar het percentage oudere slachtoffers stijgt.

E-bike

De e-bike maakt het volgens volgens De Vrijer makkelijker om toch even op de fiets te gaan als het wat slechter weer is. "Waar normaal de oudere weggebruiker de fiets liet staan, is die drempel nu lager geworden omdat de elektrische fiets makkelijker te gebruiken is." Toch zit het gevaar volgens De Vrijer in het feit dat de fiets zwaarder is en ouderen lopen daarbij meer kans op zwaarder hersenletsel dan jongeren.
Dat heeft Hilkens aan den lijve ondervonden. Hij heeft lang last gehad van het ongeluk, maar inmiddels zit hij weer dagelijks op de fiets. Maar nu met helm. Op advies van de neuroloog dragen hij en zijn vrouw een helm.

Hersenletsel

Ook zijn partner kan er inmiddels over meepraten. Nel Hilkens botste tegen de stoeprand omdat er een auto op het fietspad stond. Ze viel en de helm beschermde haar hoofd. Ze brak een arm, maar erger is mogelijk voorkomen.
Het fietsen met een veiligheidshelm is niet verplicht. Toch raadt de neuroloog het aan. Ze hoopt dat uiteindelijk de weggebruikers zelf tot inzicht komen dat het dragen van een helm veiliger is, voordat ze zelf hersenletsel hebben opgelopen.