Knotwilgen Valkenburg in de race voor 'Boom van het Jaar'

Een van de knotwilgen langs de geul in Valkenburg. © L1 (Robert Janssen)
Een paar knotwilgen langs de Geul in Valkenburg zijn genomineerd voor de titel 'Boom van het Jaar'.
Dit is een landelijke wedstrijd waarin jaarlijks bomen uit alle provincies met elkaar de strijd aan gaan. Vorig jaar ging de titel naar Limburg. Toen sleepte de Lindeboom naast de pastorie in Maasniel deze in de wacht.

Hele klus

Het zal nog een hele klus worden voor de knotwilgen de Lindeboom uit Maasniel op te volgen. De nationale stemronde voor de titel De Boom van het Jaar is onlangs gestart en concurrerende bomen hebben tot nu toe veel meer stemmen gekregen.

Bijzonder verhaal

De Boom van het Jaar-verkiezing draait niet om de dikste, oudste of mooiste boom, maar om markante bomen met een bijzonder verhaal. Het kan gaan om een historisch verhaal of om een boom met een bijzondere waarde voor een dorp of stad. Uit 82 aangemelde bomen met hun bijbehorende verhalen heeft de jury twaalf bomen, één voor iedere provincie, genomineerd.

Symbolische waarde

Voor Limburg werden de knotwilgen langs de Geul in Valkenburg uitgekozen. Deze hebben volgens de jury een grote en permanent symbolische waarde voor de gemeente Valkenburg aan de Geul. "Niet alleen sieren ze het Gerendal, maar ze zijn ook onlosmakelijk verbonden met de rivier als Wachters en Waaiers langs de Geul", zo onderbouwt de jury de nominatie.
Er kan tot 17 oktober gestemd worden op de boom via de website van de Boom van het Jaar. Op 18 oktober wordt duidelijk of de Lindeboom een Limburgse opvolger krijgt.