Stakingsdreiging streekvervoer nog niet voorbij

Geen treinen op station Venray vanwege de staking in het streekvervoer, 16 september 2022 © Edward-Media
De staking bij steekvervoerders zoals Arriva van vrijdag is wat vakbond FNV betreft nog niet het het einde van de acties voor een betere cao.
Tijdens een stakingsmanifestatie in Den Haag riep de vakbond werkgevers op om verder te praten.

Geld, personeel en werkdruk

Ligt er binnen vijf weken geen akkoord, dan volgt een driedaagse staking in het streekvervoer. De bond pleit onder meer voor hogere lonen, meer personeel en vermindering van de werkdruk. Vanwege de staking legde Arriva in Limburg vrijdag al het treinverkeer stil. Een deel van de bussen reed wel uit.

Animo

De animo om te staken is groot, constateerde FNV-bestuurder Marijn van der Gaag tijdens de protestbijeenkomst. Hij wees erop dat in het streekvervoer ongeveer 13.000 mensen werken, van wie er 6000 lid van de FNV zijn. "Als de 3000 FNV-leden die moeten werken vrijdag gaan staken, is dat het maximum. Het betekent dat de actiebereidheid groot is."
Volgens Van der Gaag is vrijdag vanwege de staking zo'n 70 procent van de dienstregelingen in het streekvervoer niet gereden. Fred Kagie, voorzitter van de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV), weerspreekt dat. Volgens hem wordt 20 tot 30 procent van de ritten niet uitgevoerd.