Slapeloze nachten door steeds hogere kosten

Vanessa met haar bewindvoerder
Geen abonnement meer op de sportschool, geen Netflix en misschien ook geen auto meer. En leefgeld van niet meer 50 euro per maand. Het dreigt voor veel mensen op dit moment. Vanessa Brouns uit Roermond weet bijvoorbeeld niet meer hoe ze financieel rond moet komen.
Ze doet haar verhaal, dat symbool staat voor vele duizenden huishoudens.

Bewindvoerder

Vanessa krijgt vrijdag bezoek van haar bewindvoerder Sanne Bongers, die al vijf jaar haar financiën beheert. Dat ging aanvankelijk prima, Vanessa wist een schuld van 25.000 euro weg te werken. Daarvoor moest ze uiterst sober leven met soms maar 40 euro leefgeld per week. Maar door de hogere kosten, vreest ze weer opnieuw schulden te moeten maken.

Energierekening

Sanne vertelt haar dat de energierekening omhoog is gegaan van 173 naar 413 euro per maand. Ergens zal ze die hogere kosten moeten compenseren. Vanessa werkt in de zorg, maar meer uren maken zit er vanwege haar gezondheid niet in. Maar voor extra toeslagen verdient ze weer net iets teveel, dus moet er ergens anders 'gehaald moeten worden'.

Zakgeld

Haar wekelijks zakgeld is nu 60 euro. Met de steeds duurder wordende boodschappen ook geen luxe. "Ik let al op door in Duitsland boodschappen te doen of bij mijn moeder te gaan eten, maar hoe komen we de winter door? Ik heb geen idee. Ik heb er al over gedacht om met waxinelichtjes te gaan koken, want anderen ook doen. De auto weg doen? Dat is eigenlijk geen optie vanwege mijn werk en eerlijk gezegd is dat de enige luxe die ik nog heb", zegt Vanessa.

Niet uniek

Haar verhaal van Vanessa is niet uniek. In Limburg zijn er duizenden alleenstaanden en huishoudens die met dezelfde problemen kampen. Bewindvoerder Sanne heeft samen met haar collega's meer dan 100 cliënten in heel Midden-Limburg.

Kabinet

Ze vreest dat het er na de komende maanden meer worden. "Bij veel mensen raken de buffers op en meestal komen ze pas bij ons als het al te laat is." Ze pleit voor hardere maatregelen vanuit het kabinet, bijvoorbeeld een limiet op de energierekening, zoals ook andere landen al hebben ingesteld. Den Haag wil wel de komende winter de een prijsplafond voor energie tot een bepaald niveau. "Maar de nota blijft hoog dus ook dat is maar een tijdelijke maatregel. En wie komt er voor in aanmerking," vraagt Sanne zich af.

Waxinelichtjes

Vanessa vreest intussen weer terug bij af te zijn, nu de kosten de pan uit rijzen. Ze heeft er slapeloze nachten van. "Ik overweeg al de komende winter met waxinelichtjes me warm te houden. De verwarming blijft zolang mogelijk uit, maar we gaan een koude winter tegenmoet. Wat onze opa's en oma's in de oorlog hebben meegemaakt."