GGD: 'Corona is niet weg, ga boosterprik halen'

Christian Hoebe, hoogleraar Infectieziektebestrijding © L1
Dat een nieuwe coronagolf op ons afkomt, is nagenoeg zeker. Daarom is het volgens de GGD heel belangrijk dat mensen de boosterprik gaan halen, om zo een nieuwe crisis te voorkomen.
Dat zegt arts infectieziektebestrijding Christian Hoebe van de GGD Zuid-Limburg in het programma L1mburg Centraal.

'Echt nodig'

"Het corona-virus is misschien een beetje naar de achtergrond gedrukt, maar het is er nog steeds. En dat komt omdat we immuniteit hebben opgebouwd. Of omdat mensen het virus gehad hebben of omdat ze ingeënt zijn. Maar die inentingen beginnen snel hun werking te verliezen. Dus is het echt nodig om de boosterprik te gaan halen", aldus Hoebe.
Hoebe begrijpt dat mensen daar misschien wat aarzeling bij hebben. "We zijn met andere crises bezig; prijsstijgingen en oorlog in Oekraïne. Bovendien hebben we relatief weinig coronagevallen. Er was wel een zomergolfje, maar dat kreeg door die andere crises amper aandacht. Mensen denken dan misschien dat corona weg is."

'Buitengewoon onhandig'

Wat volgens Hoebe ook niet helpt, is dat de Wereldgezondheidsorganisatie WHO deze week meldde dat het einde van de pandemie in zicht is. "Buitengewoon onhandig. Wereldwijd gaan de vaccinatiecampagnes weer van start en dan zo'n boodschap. Ook al zegt de WHO tegelijkertijd dat het virus nog niet weg is, maar dat hoort niemand meer."

Campagne van start

Zestigplussers en mensen met een verhoogd risico hebben een uitnodiging gekregen om een afspraak te maken voor de boosterprik. Vanaf komende maandag gaat de campagne van start. "Het is nog vroeg, maar er hebben in Zuid-Limburg inmiddels duizenden mensen een afspraak gemaakt. Het mooie van deze booster is dat hij beschermt tegen het klassieke coronavirus en de omikronvariant. We zullen moeten afwachten welke variant het gaat worden dit najaar, maar dat er een virus komt, is vrijwel zeker."