Oversterfte in Zuid-Limburg stuk lager dan landelijk

Kaarsen ter nagedachtenis. © iStock
In het hele land overlijden dit jaar meer inwoners dan verwacht, maar de oversterfte is niet in alle regio's even groot. In Zuid-Limburg is het percentage een stuk lager dan het landelijk gemiddelde.
Dat blijkt uit een analyse van ANP en LocalFocus op basis van de sterftecijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Oversterfte

Landelijk ligt het aantal sterfgevallen dit jaar bijna 6 procent hoger dan verwacht. In sommige regio's is dit percentage veel hoger, zoals in Flevoland (14,5 procent), Hart voor Brabant (10,7 procent) en Drenthe (9,7 procent). In Zuid-Limburg was het percentage oversterfte beperkt tot 1,4 procent. Ook in de GGD-regio Limburg-Noord is het oversterfte percentage (4,9 procent) lager dan het landelijk gemiddelde.
Tot en met augustus overleden er 8.335 Limburgers, terwijl dat er eigenlijk ruim 200 minder zouden moeten zijn. Dat baseert het CBS op basis van een berekening met historische sterftecijfers.

Hitte en droogte

Een mogelijke verklaring voor de oversterfte is de hitte en droogte van deze zomer. Vooral ouderen die al een kwetsbare gezondheid hebben, liepen deze zomer een verhoogd risico op uitdroging of andere levensbedreigende kwalen als gevolg van de hitte. Hun lichaam kan de stress die warmte geeft, minder goed opvangen.

Coronavirus

Instellingen hebben voor hete dagen een speciaal hitteprotocol om ouderen te beschermen. Zij worden daar extra goed in de gaten gehouden en krijgen veel drinken aangeboden om uitdroging te voorkomen. De meeste sterfte onder ouderen zie je dan ook thuis, legt hoogleraar Wilco Achterberg van het Leiden Universitair Medisch Centrum (LUMC) uit.
Afgelopen coronawinter overleden al veel kwetsbare mensen, "maar er zijn door corona ook weer veel nieuwe kwetsbaren bijgekomen", stelt hij.