Arriva: check voor vertrek de reisplanner vanwege staking

Een nagenoeg leeg treinstation van Roermond © L1
Vanwege een staking in het streekvervoer rijden er vrijdagochtend geen treinen van Arriva in Limburg. Ook valt ongeveer een kwart van de busritten uit. Arriva adviseert reizigers vooraf te checken of ze op hun bestemming kunnen komen.
In de reisplanner is vlak voor vertrek te zien of de bus daadwerkelijk rijdt. "Realtime worden daar de ritten uitgehaald die uitvallen", vertelt woordvoerder Stefan Claessens van Arriva in de L1 Nieuwsshow.

Staking streekvervoer

Vrijdag staken alleen medewerkers die lid zijn van vakbond FNV voor een betere cao. Toch heeft de staking grote gevolgen voor de dienstregeling in Limburg. Zo rijden er helemaal geen treinen van Arriva. "De dienstregeling bij de treinen is moeilijker op elkaar aangesloten. Door de staking van een klein deel van het personeel zouden reizigers al kunnen stranden. Daarom rijden er vandaag helemaal geen treinen", legt Claessens uit.
"Zoals het er nu naar uitziet, rijdt ongeveer 75 procent van de bussen wel. De staking heeft daarop minder impact, omdat die dienstregelingen veel meer op zichzelf staan en er gemakkelijker te schuiven valt."

Betere cao

Vorige week stonden de treinen en een deel van de bussen ook al stil vanwege een staking. De FNV wil met de stakingen de lonen omhoog krijgen, ook wil de bond dat er meer personeel bijkomt en dat de werkdruk minder wordt. Vakbond CNV heeft wel een nieuwe cao getekend, die tot eind dit jaar loopt. Maar de FNV was niet tevreden over het loonaanbod en de andere voorwaarden. Daarom gaan de stakingen door.