Plantaardige stof opnieuw oorzaak innamestop Maaswater

Lage waterstand in de Maas bij Grevenbicht, zomer 2022 © Track'88
De stof waardoor Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) sinds eind augustus een innamestop heeft van Maaswater heeft afgekondigd, is hoogstwaarschijnlijk plantaardig.
Volgens WML-directeur Joyce Nelissen is er nog geen 100 procent duidelijkheid, maar wijst alles daar op. Welke stof het precies is, wordt binnenkort duidelijk. Dan wordt de innamestop hoogstwaarschijnlijk ook weer opgeheven.

Specifieke algen

Tussen eind mei en midden augustus werd er tijdelijk ook geen Maaswater gebruikt voor het drinkwater. Net als nu was toen een in eerste instantie onbekend goedje daarvan de oorzaak. Boosdoener bleek uiteindelijk neophytadiene, een stof afkomstig van bepaalde algen. In niet al te grote concentraties onschadelijk, dus kon de stop opgeheven worden. Dat deze stoffen worden waargenomen, komt door de lage stand van de Maas, een gevolg van de hitte en droogte.

50 stops

Al snel dook er echter een andere onbekende stof op in het water, maar die is hoogstwaarschijnlijk ook niet schadelijk. "Jaarlijks hebben we zo'n 50 innamestops, maar die duren vaak slechts enkele dagen. Zo'n stop zoals nu, waarbij het gaat om enkele weken, zijn niet wenselijk", legt Nelissen uit.

Water uit de kraan

De consument merkt er volgens haar niet veel van. "Er wordt door ons dan overgeschakeld op diep grondwater. Het drinkwater blijft dus gewoon uit de kraan stromen." Dat grondwater bevat wel meer kalk, wat gebruikers kunnen merken aan de kalkafzetting in bijvoorbeeld een waterkoker.

Onwenselijk

Hoewel het niet direct tot problemen leidt, is het voor WML niet wenselijk dat er grondwater moet worden ingezet voor drinkwater, stelt Nelissen. "Uiteindelijk moeten we zorgen dat er voldoende water blijft stromen. In de grond, maar ook door rivieren en beken. Dat is gezien het veranderende klimaat noodzakelijk voor onder meer natuur en landbouw."

Brede aanpak

De WML-directeur pleit voor een brede aanpak, zeker gezien het veranderende klimaat. "We moeten samenwerken met andere partijen zoals het Waterschap Limburg en de provincie Limburg." Ook spreekt ze de gewone burger en bedrijven aan: "We vragen iedereen om bewust om te gaan met water."