Schutterij waakt een jaar lang over D’n Um

Edelsmid Frans Seelen graveert D’n Um. © L1 (Tom Doesborg)
Schutterij St. Martinus Born, winnaar van het Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) 2022, zal een jaar lang moeten waken over het wel en wee van het bronzen beeld D’n Um.
"Zo is dat binnen het schutterswezen afgesproken", zegt schutter Sven van Sloun die namens St. Martinus Born zorg draagt voor het beeld.

Verantwoordelijk

In een overeenkomst staat dat 'índien D’n Um tot schade komt de schutterij deze schade onverwijld dient te herstellen'. "We zijn dus verantwoordelijk voor het beeld", legt Van Sloun uit.
Het beeld is in 1991 gemaakt door kunstenaar Teun Roosenburg uit Oost-Maarland in opdracht van de regionale omroep van Limburg en een Limburgse bierbrouwerij.

Graveren

Ondanks de zorgplicht heeft de schutterij van Born D’n Um ruim een week moeten afstaan aan L1. De naam van de winnende schutterij moet namelijk jaarlijks in de sokkel van het beeld gegraveerd worden. Dat gebeurt in Venlo bij edelsmid Frans Seelen. "Het is echt handwerk", legt Seelen uit. "Machinaal lukt dat niet. Je zou het wel kunnen laseren, maar dan is de authenticiteit weg."
D’n Um was deze week net op tijd terug in Born voor een bezoek aan het Gouvernement in Maastricht. Daar werden de prijswinnende schutterijen van het OLS 2022 gefeliciteerd en gehuldigd door onder meer gouverneur Roemer.