Jeugdzorgaanbieders spannen kort geding tegen gemeente aan

Stockfoto © iStock
Vier kleine jeugdzorgaanbieders spanden donderdag twee korte gedingen aan tegen de gemeente Maastricht. De gemeente wil de jeugdzorg van 200 organisaties naar 12 grote aanbieders verschuiven.
Jeugdzorgorganisaties KL-IK, Stichting Autismehulp, Bibihuis en Gezin in Beweging dagvaarden de gemeente om de aanbesteding voor jeugdzorg ongeldig te laten verklaren.

Schaalvergroting

De gemeente Maastricht deed de aanbesteding namens 16 andere gemeenten in Zuid-Limburg. Zij willen schaalvergroting in de jeugdzorg. De administratielast zou namelijk te groot zijn en het uitvoeren van goede controles op financiën en kwaliteit van de zorgaanbieders onmogelijk.
Maastricht heeft volgens het plan straks met nog maar twaalf organisaties te maken. Nu zijn dat er zo'n 200. De kleine jeugdzorginstellingen kunnen wel als onderaannemers aan de slag bij de grote spelers. Daarmee verschuift ook de controle op kwaliteit en financiën van gemeente naar grote zorgaanbieders.

Te hoge eisen

Gezin in Beweging (GiB) spande een kort geding aan omdat ze zijn uitgesloten van deelname. Oprichters Marjon Heemskerk en Suzan Jacobs vrezen het voortbestaan van hun bedrijf en voor de zorg voor de kinderen en de gezinnen. "We kunnen niet voldoen aan de hoge eisen die de gemeente stelt. We hebben niet de tijd gekregen om samenwerking met gelijkgestemden te organiseren."
De jeugdzorg in Zuid-Limburg gaat op de schop © L1
Volgens wethouder jeugdzorg Maastricht Alex Meij is er voldoende tijd geweest. "De markt heeft het snel opgepakt en samenwerkingsverbanden georganiseerd. "Volgens de wethouder komt er geen verschraling. "Het zorglandschap is nu te gefragmenteerd en kost teveel geld." De ontstane versnippering in het jeugdlandschap is veroorzaakt door gemeentebeleid. In 2015 werd de verantwoordelijkheid voor jeugdzorg door de rijksoverheid overgeheveld naar gemeenten. Vanaf die tijd kon elke zorgaanbieder een contract krijgen.

Hoppen tussen organisaties

Met de nieuwe aanbesteding wil de gemeente alle woonvormen in de jeugdzorg, zoals pleegzorg, leefhuizen en gezinshuizen, bij één partij onderbrengen. "Dat zou voorkomen dat een kind moet hoppen tussen organisaties", aldus de advocaat van de gemeente.
Het hoppen van een kind van de ene naar de andere jeugdinstelling was voor oprichter en directeur van het Bibihuis Marty Paulissen juist de reden voor het kort geding. Zij huisvesten jongeren tussen 12 en 17 jaar. "De meeste wonen er al acht jaar. Het is hun thuis. Een bewoner van het huis heeft twaalf keer moeten wisselen voor hij blijvend terecht kon in een Bibihuis. Wij doen al tien jaar wat de gemeente voorstelt. Kleinschalige zorg, therapie in huis. De gemeente pakt zijn huis af. Maar ik ga ervoor liggen."
De rechter doet uiterlijk 6 oktober uitspraak in beide zaken.