De Stille Ramp: toeloop bij Voedselbank Venlo

De voedselbank in Venlo © L1
De zorgpremie gaat komend jaar met ongeveer tien euro omhoog. Dat komt bovenop de recordprijzen voor energie en de dure boodschappen in de supermarkt. De Voedselbanken in Limburg zien een forse stijging van het aantal cliënten.
De stijging van de zorgpremie werd donderdagochtend bevestigd door ingewijden, na berichtgeving in De Telegraaf.
In Venlo wordt met angst en beven gekeken naar komende winter. De voedselbank op de Kaldenkerkerweg kan geen grote extra toeloop van mensen meer aan. De vestiging klopte voor hulp in de energiekosten al aan bij de gemeente Venlo.

Energiekosten

"Het zijn vooral de gestegen energiekosten en het feit dat de supermarkten zo veel duurder zijn geworden", zegt Ellie Beurskens, coördinator logistiek bij de Venlose vestiging van de Voedselbank. Nederland heeft de hoogste gasprijs van Europa, het dubbele van het Europese gemiddelde. Ondanks die gestegen kosten, vallen veel mensen met een krappe beurs buiten alle toeslagen of compensatiemaatregelen. "De norm om in aanmerking te komen voor een voedselpakket is hetzelfde gebleven", zo constateert Ellie Beurskens. "Maar er wordt aan gewerkt om die norm te verlagen, zodat meer mensen in aanmerking kunnen komen voor onze hulp."

Schaamte onnodig

Annemiek Kwarten is voor de tweede keer in haar leven bij de voedselbank. Ze schaamt zich er niet voor. "Ik ben hier, ik kan het gewoon niet meer betalen. Vier jaar geleden ben ik na een aantal operaties in de WIA gezet. Daar kan ik nog steeds erg emotioneel over worden. Ik zat helemaal klem. Toen heb ik me bij elkaar gepakt, en ben naar de voedselbank gegaan."

Lotgenoten

De ontmoetingen met andere mensen die noodgedwongen zijn aangewezen op de voedselbank, doen Annemiek goed. "Het heeft me veel energie gegeven. Ik kan nu af en toe weer eens iets lekkers maken, dat was lang niet het geval. Ik voel me zelfs zo goed, dat ik nu weer tijdelijk ben gaan werken", vertelt ze. "Maar dat is gebeurd doordat ik financieel weer kon ademen, mede door de voedselbank."