Wordt het Oktoberfeest steeds populairder?

Elise Schreuders, Miss Oktoberfeest Sittard 2016. Op de achtergrond haar voorgangster, Lysanne Corstjens. © Etienne Zegers
Bierpullen, lederhosen en lange tafels: het uit Duitsland afkomstige Oktoberfeest lijkt overal in Limburg alsmaar te groeien, met het feest in Sittard als grote koploper. Wordt het najaarsfeest steeds populairder?
"Dat merken we zeker", bevestigt Priscilla Heijnen van het Steinder Oktoberfest.

Groeiend feest

"Er is een enorme toename in de kaartverkoop, vrij vroeg in het jaar ook al. In de sporthal kunnen we rond de 700 mensen kwijt. Dat moet goedkomen." Volgens de organisator groeit het evenement in Stein elk jaar door. "Mensen dragen de chicste dirndls die je kan bedenken."
Aan de andere kant van de provincie organiseert Fanfare Les Montagnards uit Bergen het allereerste Bergs Oktoberfest. Organisator Twan ten Haaf noemt de reacties tot nu toe 'veelbelovend'. "We hebben nu al de zekerheid dat er 200 bezoekers in de zaal gaan zitten." De keuze voor het van origine Duitse thema was volgens Ten Haaf een 'koud kunstje'.

Vervroegd carnaval

Wat trekt Limburgers zo aan in het Duitse festijn? "De gezelligheid en ongedwongenheid", meent Bram Clevis van het Oktoberfest Arcen. "En het is toch ook een beetje vervroegd carnaval met Duitse gemütlichkeit. Limburgers vinden dat lekker, die bourgondische smaak."
Dat veel Limburgers graag het gat tussen twee maal carnaval opvullen, ziet hij in de verkoopcijfers van zijn evenement. "We zijn heel erg blij, het ziet ernaar uit dat het sneller dan ooit is uitverkocht." De laatste kaarten vliegen volgens de organisator momenteel over de toonbank.

Overkill

Of de populariteit van het Duitse feest blijvend is, daar verschillen de meningen over. Danny Trommelen van de Brunssumse Oktoberfeesten: "Ik denk dat de top wel bereikt is of zelfs achter ons ligt. Wij verhuren ons decor en staan daardoor in contact met veel andere organisaties. Inmiddels is een aantal oktoberfeesten ter ziele gegaan of flink afgeslankt. Er zijn zoveel oktoberfeesten, dat je een overkill krijgt."
Toch is ook het feest in Brunssum naar verwachting even groot als voor corona: Trommelen hoopt op zo'n 4.500 bezoekers voor het weekendfeest. "De zaterdagavond loopt bovengemiddeld goed en deze verwachten we dan ook uit te verkopen."