Onderscheiding voor reddende engel bij ongeval A67

Tom Hoedjes uit het Zwitserse Reinach met zijn vrouw © Omroep P&M
Tom Hoedjes uit het Zwitserse Reinach schoot meteen te hulp toen hij begin januari 2019 voor zijn ogen op de A67 bij Maasbree een vrachtwagenongeval zag gebeuren. Voor die heldendaad heeft hij donderdag de onderscheiding Carnegie Heldenfonds gekregen.
Wilma Delissen-van Tongerlo, burgemeester van Peel en Maas, overhandigde in het Huis van de Gemeente in Panningen het getuigschrift met de bronzen legpenning aan Hoedjes.

Vrachtwagens botsen

Die onderscheiding heeft alles te maken met zijn handelen bij een ongeval. Het ging op 2 januari rond 20:15 uur mis op de A67, vlakbij tankstation Deersels. Daar botste een vrachtwagen op een andere truck. Dat gebeurde vlak voor de auto van de in Zwitserland wonende man.

Cabine volledige ingedeukt

De cabine van de achterste vrachtauto was volledig ingedeukt door de klap. De truck schoot door de middenberm en kwam op de linker rijbaan met tegemoetkomend verkeer tot stilstand. De cabine hing over de rijbaan. De vrachtwagenchauffeur zat met zijn been bekneld.

Verkeer waarschuwen

Hoedjes kwam meteen in actie en ging naar de vrachtwagen om eerste hulp te verlenen aan de trucker, terwijl hij 112 al had gebeld. Daarna klom hij met een zaklamp op de smalle middenberm om het voorbijrazend tegemoetkomend verkeer te waarschuwen.

Ambulanceverpleegkundige helpen

De behulpzame man bleef bij de gewonde chauffeur toen de brandweer en ambulance er inmiddels ook waren. Hij hielp de ambulanceverpleegkundige en de trauma-arts bij de verzorging van de gewonde bestuurder.
Volgens het bestuur van de Stichting Carnegie Heldenfonds heeft Hoedjes 'op doortastende wijze gehandeld' en dat alles met gevaar voor eigen leven.