Politie rukt steeds vaker uit met zwaailicht en sirene

Afbeelding ter illustratie. © iStock
Het aantal prio-1-meldingen in Limburg is de afgelopen jaren flink toegenomen.
Dat blijkt uit politiecijfers die LocalFocus op een rijtje heeft gezet. Bij dit soort meldingen is er sprake van een levensbedreigende situatie en rukt de politie meestal met zwaailichten en sirene uit.

Drukke zomer

De cijfers laten zien dat er een stijgende lijn is in het aantal meldingen over de afgelopen jaren. Zo kwamen er in het eerste halfjaar van 2015 gemiddeld zo'n 1262 prio-1-meldingen per maand binnen. In 2022 ligt dat aantal hoger, met bijna 500 gevallen gemiddeld per maand meer.
Een woordvoerder van politie Limburg kon hiervoor nog geen verklaring geven.

Prio-1-melding

Gemiddeld is de politie in Limburg in 87,1 procent van de gevallen binnen 15 minuten ter plaatse wanneer er een prio-1-melding binnen is gekomen. De politie moet bij zo'n melding, wanneer er dus sprake van een levensbedreigende situatie, binnen tien minuten aanwezig zijn. In een buitengebied kan dat uitlopen tot een kwartier, maar dit blijkt niet altijd haalbaar.
Vooral in Landgraaf: daar lukte het de politie in bijna de helft van het aantal meldingen niet om binnen een kwartier ter plaatse te zijn. Ook in Bergen is dit het geval. In Nederweert lukte het wél: de politie was daar in alle gevallen binnen 15 minuten ter plaatse.