Bedrijven en kennisinstituten willen intercity Aken-Heerlen

Op dit moment is er een stoptreinverbinding van Arriva tussen Heerlen en Aken © iStock
Grote ondernemingen in de regio Parkstad-Aken roepen de Nederlandse regering op zo snel mogelijk een intercity-verbinding te realiseren tussen Nederland en de Duitse stad. Dat doen ze in een gezamenlijke open brief, die wordt onderschreven door overheden als de provincie Limburg en de stad Aken.
Leidinggevenden van Brightlands, APG, Vebego en Zuyd Hogeschool zijn enkele van de ondertekenaars van de brief.

Cruciaal

Zij schrijven: "De agglomeratie Aken-Heerlen, met ruim 800.000 inwoners op de as naar Eindhoven en verder naar Den Haag en Amsterdam is cruciaal voor logistiek, digitalisering, dienstverlening en kennisontwikkeling. Én voor duurzaam internationaal reizen. In Aken studeren 60.000 studenten, er wonen kenniswerkers die ook Nederland zien als arbeidsmarkt en noodzakelijk zijn voor de groei, ontwikkeling en continuïteit van onderwijs, bedrijfsleven en economie in Nederland. Internationale verbindingen zijn de basis voor verdere ontwikkeling."

Volwaardige spoorverbinding

Daarom pleiten ze voor een zo efficiënt mogelijke en volwaardige spoorverbinding van Nederland naar Aken en daarmee naar het volledige IC-netwerk in Europa. Volgens de bedrijven en kennisinstellingen staat Duitsland al jaren in de startblokken om een intercity te laten rijden, maar blijft het vanuit Nederland stil. "Nietsdoen betekent economische schade voor de regio en voor Nederland", is de conclusie van de ondertekenaars.

Stevige impuls

Roel Wever, burgemeester van Heerlen, is blij dat het bedrijfsleven en de kennisinstellingen met de oproep richting de regering komen. “Ik roep de staatssecretaris dan ook op een stevige impuls aan de economische ontwikkeling van Zuid-Nederland te geven door een goede verbinding van Nederland met Europa te bewerkstelligen”, zegt hij.
Het is geen toeval dat uitgerekend nu deze brief wordt gestuurd. Op 15 september debatteert de Tweede Kamer over internationale treinverbindingen. Bovendien volgt binnenkort de concessie voor het treinverkeer in Nederland vanaf 2024.