Ziekenhuis regelt kleren voor patiënten zonder naasten

Verpleegkundige Jolanda Geurts van VieCuri © Guus Benders
Bij VieCuri in Venlo en Venray komen ze het wekelijks tegen. Patiënten die kleren of verzorgingsproducten nodig hebben, maar niemand kunnen bellen om dat voor hen te regelen.
Voor die patiënten komt het ziekenhuis met een oplossing. Patiënten zonder naasten kunnen vanaf nu gebruikmaken van kant-en-klare kleding of verzorgingspakketten.

Kleren kapot geknipt

De voorbeelden zijn legio. Een patiënt van wie de kleren kapot op de Eerste Hulp moeten worden geknipt, maar die verder geen andere kleren heeft. Of ouderen die geen sociaal netwerk hebben en dus niemand kunnen bellen voor het langsbrengen van een reservebroek of een tandenborstel. Maar ook daklozen of arbeidsmigranten zitten vaak met dit probleem.

Oud trainingspak

Verpleegkundige Jolanda Geurts maakt het vaker mee in de praktijk en trok aan de bel. Ik heb een keer een Poolse jongeman als patiënt gehad. Hij had alleen de vuile kleren die hij droeg. Deze hebben we toen eerst gewassen en daarna is onder collega’s wat verzameld. Een collega had nog een oud trainingspak van haar zoon en een andere een paar sandalen liggen. Fijn voor hem op dat moment, maar ik dacht toen wel: dit moet eigenlijk gewoon binnen het ziekenhuis worden geregeld."

Geen pasklare oplossing

Toen ze het probleem aankaartte, werd er welwillend gereageerd. VieCuri polste hoe andere ziekenhuizen hiermee omgingen, maar zag dat nergens een goede oplossing bestond. Daarom is in overleg met de vriendenstichting VieAmi besloten om setjes met nieuwe kleding aan te schaffen om zo in deze behoefte te voorzien. "Het probleem is schrijnend en het is logisch dat de vriendenstichting financieel meehelpt, vindt "Ruud Stikkelbroek, directeur van VieAmi. "Er schuilt natuurlijk vaak een groter maatschappelijk probleem achter, maar het is een goed begin om dit als ziekenhuis te regelen."

Geen tweedehands kleding

Het ziekenhuis krijgt goede reacties op het initiatief. Ook bieden sommige mensen aan om oude kleding te brengen. VieCuri vindt dit goedbedoeld, maar kan dat niet aannemen. "Het ziekenhuis is géén kledingbank en is er niet op ingericht om kleding te sorteren", zegt een woordvoerder.