Roerdalen hakt knoop door over noodwoningen

Elk dorp in Roerdalen krijgt een woonerf met zes huizen © iStock
In elk dorp van de gemeente Roerdalen komen noodwoningen voor vluchtelingen en starters. Op nieuwe woonerven worden telkens zes huizen gebouwd.
Eén daarvan is voor statushouders, drie voor Oekraïners en twee voor starters uit Roerdalen zelf. 

Ligging

De noodwoningen voor vluchtelingen en starters komen aan de Bartelstraat in Melick, de Wassemweg in Vlodrop, de Trambaan in Posterholt, Kerktiend in Montfort, de Craenberglaan in Herkenbosch en op Dorpspark Schepersheuvel in Sint Odiliënberg. De gemeente heeft onder meer voor deze locaties gekozen vanwege de ligging in de buurt van de dorpskern, zodat nieuwe bewoners 'makkelijk mee kunnen doen' in de lokale samenleving.

Bouw

De woningen worden gebouwd, beheerd en verhuurd door Wonen Limburg. In mei of juni 2023 moet de bouw van de woonerfjes van start gaan. De gemeente Roerdalen gaat het project op een later moment analyseren. Afhankelijk van de uitkomsten daarvan en het woningtekort op dat moment, komen er nogmaals maximaal zes woningen per dorp bij.

Geëmotioneerde reacties

Tijdens een eerste informatieavond die in mei in Vlodrop plaatsvond, bleek dat het initiatief van de gemeente voor geëmotioneerde reacties zorgde. Inwoners spraken onder meer over traumatische ervaringen met immigranten die eerder in Vlodrop woonden. Ook heerste er scepsis over de toezegging dat een deel van de woningen daadwerkelijk voor starters uit Roerdalen gereserveerd zou worden.