Gino-verdachte Donny M. snel naar Pieter Baan Centrum

De zittingszaal in Maastricht, vlak voor het begin van de zaak © ANP
Donny M, de man die heeft bekend dat hij de negenjarige Gino van der Straeten heeft ontvoerd, gedrogeerd, misbruikt en gedood wordt op 17 oktober opgenomen in het Pieter Baan Centrum.
Het Openbaar Ministerie had woensdag bij de rechtbank in Maastricht om uitstel gevraagd, omdat het forensisch onderzoek in de zaak nog niet is afgerond. De rechtbank ging daar niet in mee: zij vond, net als de advocaat van M., dat het onderzoek naar de psychische gesteldheid van Donny beter zo snel mogelijk na de gebeurtenissen van begin juni kan plaatsvinden.

Verdwijning

Gino werd op 1 juni dit jaar ontvoerd uit een speeltuintje in Kerkrade. In deze plaats logeerde hij tijdelijk bij zijn oudere zus. Na drie zenuwslopende dagen werd zijn lichaam in Geleen teruggevonden, vlakbij de woning van verdachte Donny M.

Emoties

De zaak kwam woensdag voor het eerst bij de rechter tijdens een emotionele pro-formazitting. De moeder van het slachtoffer kon haar emoties tijdens de zitting niet onder controle houden en werd op een gegeven moment weggeleid uit de rechtszaal.

Gedrogeerd

De 22-jarige verdachte had eerder al bekend dat hij Gino had ontvoerd en gedood. Nu bleek dat hij bij een verhoor vorige week ook heeft toegegeven de jongen seksueel te hebben misbruikt, en dat hij hem ook had gedrogeerd met xtc en een viagra-achtig medicijn.
Op 5 december komt de zaak opnieuw voor de rechter. Het gaat dan net als deze keer om een pro-formazitting, waarin de zaak nog niet inhoudelijk wordt behandeld.