Donny M. bekent ontvoeren, misbruiken en doden Gino (9)

Donny M. zoals hij woensdagochtend in de Maastrichtse rechtbank zat © Afbeelding: ANP
Donny M. heeft bekend dat hij de 9-jarige Gino heeft ontvoerd, misbruikt en vermoord. Die bekentenis deed hij woensdag in de rechtbank in Maastricht.
Bij de eerste voorbereidende zitting van de zaak waren veel familieleden van Gino aanwezig.
'Monster'
De zitting verliep heel rumoerig. Al bij binnenkomst maakte de moeder van Gino verdachte Donny M. uit voor 'monster'. De vrouw werd tot bedaren gebracht, maar bleef emotioneel. De rechtbank begreep de emoties, maar toen de moeder opnieuw de zitting verstoorde door 'vieze rat' te schreeuwen, grepen de rechters in en lieten ze de hevig geëmotioneerde moeder verwijderen uit de zaal. De parketpolitie was met tien agenten aanwezig om de zaak onder controle te houden.

Schorsing

Na een schorsing van een kwartier keerde de rust terug en kon de zaak worden vervolgd. Het OM liet weten dat het verhoor van afgelopen week meer duidelijkheid heeft gebracht. Donny wordt niet alleen verdacht van ontvoering, vrijheidsberoving en moord, maar ook van seksueel misbruik. Hij zou hem hebben verkracht.

Smoren met een kussen

Volgens Justitie is Gino op 1 juni, de dag dat hij vermist raakte, om het leven gebracht. Donny wordt verdacht van het 'smoren met een kussen, wurging of verdrinking, of met verdovende medicijnen', aldus het OM. Donny zou Gino XTC-pillen en een soort viagra hebben toegediend. Hij zou hem na het seksueel misbruik hebben gedood en zijn lichaam in een vuilniszak hebben gestopt. Daarna heeft hij het lichaam neergelegd bij een afgebrand huis in de Geleense wijk Lindenheuvel, vlakbij zijn woning. Volgens Justitie zou Gino in het huis van Donny in Geleen om het leven zijn gebracht door hem in de badkamer te verstikken met een kussen. Even daarvoor zou hij op internet hebben opgezocht hoe hij dat moest doen. Daarna zette hij muziek op en wurgde hij Gino met een kussen.

Afschuwelijk

Donny gaf tijdens de zitting toe dat hij Gino heeft ontvoerd, vermoord en seksueel heeft misbruikt. Ook gaf hij toe dat hij hem medicijnen heeft toegediend. "Het is afschuwelijk, het had niet mogen gebeuren", zei Donny.

Andere zaak

Naast de zaak Gino wordt Donny ook verdacht van ontucht met een minderjarige jongen, die zich onlangs bij de politie meldde. Hij zou ontucht met hem hebben gepleegd, terwijl de toen 16-jarige jongen bewusteloos was.

Vermist

Gino raakte op woensdag 1 juni vermist in de Kerkraadse wijk Chevremont. Het 9-jarig jongetje was daar aan het spelen. Nadat zijn zus, bij wie Gino verbleef, dezelfde avond aangifte deed, kwam de politie in actie. Er werd een grote zoekactie gestart in met name Kerkrade. Toen bleek dat het rode stepje de dag erna in Landgraaf werd gevonden, werd het zoekgebied uitgebreid. Twee dagen later volgde een arrestatie van een 22-jarig man in Geleen. Niet lang daarna werd het levenloze lichaam van Gino gevonden in de Geleense wijk Lindenheuvel, vlakbij het huis van verdachte Donny M.

Bekende van politie

Later bleek dat de verdachte een bekende was van de politie. Uit onderzoek van L1 kwam naar voren dat Donny al op 17-jarige leeftijd werd veroordeeld voor een zedenmisdrijf. Hij had in Sittard twee jonge jongens mishandeld en een van hen misbruikt. Donny kreeg jeugddetentie en werd een tijdje behandeld.

Onderzoek

Donny M. moet nog worden onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Wanneer dat gaat gebeuren is nog niet bekend.