L1mburg Centraal: Dure energie zorgt voor problemen

Vooral gas is de afgelopen weken stukken duurder geworden. © iStock
Kleinschalige aanbieders jeugdzorg willen soepelere eisen en meer Limburgs nieuws.
Dit is L1mburg Centraal van 13 september 2022.

Dure energie: Museum Thorn gaat in de winter dicht

Museum Thorn gaat in de winter dicht vanwege de torenhoge energiekosten. Deze en andere extra kosten zorgen na de dalende bezoekersaantallen ervoor dat veel musea het financieel zwaar hebben. Uit cijfers van de Museumvereniging blijkt dat 43 procent van de musea 2021 met rode cijfers afsloot en ook de prognose voor 2022 ziet er niet goed uit.
Bekijk hier de hele reportage terug.

Kerkrade zoekt mijnschachten om ze te saneren

De gemeente Kerkrade is bezig met een zoektocht naar oude mijnschachten. Via oude kaarten zijn ze erachter gekomen dat er zich minimaal 59 verschillende schachten bevinden onder grond. Van 22 daarvan kent de gemeente de locatie. Om te sinkholes te voorkomen is de gemeente bezig om alle schachten te saneren.
Bekijk hier de hele reportage terug.

Kleinschalige aanbieders jeugdzorg willen soepelere eisen

De jeugdzorg in Zuid- Limburg gaat veranderen. Iedereen die zorg aan wil bieden in 2023-2024 moet aan hoge eisen voldoen. Te hoge eisen vinden veel kleine, gespecialiseerde zorgaanbieders. Voor hen zit er niets anders op dan samen te werken met grote organisaties en dat zien ze niet zitten. Want bijvoorbeeld Klik en Stichting Autismehulp, allebei kleinschalig, werken nu samen en dat loopt goed.
Bekijk hier de hele reportage terug.

Wat is er met Wilbert Ingenpass gebeurd?

Woensdagavond gaat de documentaire 'Leven met een schaduw' in première. Het is een ingrijpende film over 3 maart 2017, de dag waarop Blitterswijck even tot stilstand kwam toen Wilbert Ingenpass dood werd gevonden in de kelder van zijn huis. De vrouw en kinderen van Wilbert vertellen in de documentaire over de impact van de gebeurtenis. Jozé, de vrouw van Wilbert, is samen met de maker van de documentaire, Niki Janssen, te gast in de uitzending.
Bekijk hier de hele reportage terug.

Na twee keer gelijkspel op rij, pakte Roda weer drie punten

Na twee keer gelijkspel op rij, pakte Roda JC maandagavond weer drie punten. Tegen De Graafschap moest de ploeg van trainer Jurgen Streppel tot het uiterste gaan om de 3-2 voorsprong veilig te stellen.
Bekijk hier de hele reportage terug.