Saneren mijnschachten Kerkrade klus van lange adem

Schacht Nulland van de Domaniale Mijn in Kerkrade © ANP
Het saneren van tientallen oude mijnschachten in Kerkrade om sinkholes te voorkomen, gaat nog jaren duren. Met de 22 schachten waarvan de precieze locatie bekend is, verwacht de gemeente nog acht jaar bezig te zijn.
Omdat er in totaal minstens 59 verschillende schachten onder de gemeente liggen, gaat de hele klus nog veel langer duren.

Instabiel

De schachten zijn soms honderden jaren oud en vaak gemaakt door mensen uit de buurt die zelf zochten naar steenkool. Dat brengt risico's met zich mee, want de bodem is niet overal even stabiel. Het zijn doorgaans geen gapende gaten onder de grond; de schachten zijn meestal gevuld met puin en grond. Maar nog altijd bestaat het gevaar dat de grond verzakt. Voor het hele saneringsproject in de mijnstreek heeft Den Haag 11 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Verzakking

Twee jaar geleden ging het mis in de wijk Bleijerheide in Kerkrade toen de grond in de Franciscanerstraat verzakte door een mijnschacht. Dat gebeurde tijdens de werkzaamheden aan die schacht, die instabiel bleek te zijn. Zulke verzakkingen moeten in de toekomst voorkomen worden. Reden voor de gemeente om de schachten te saneren. Inmiddels zijn er al zeven gaten gedicht.

Traag

Het saneren gaat niet snel. De achtste schacht in Bleijerheide waar nu aan gewerkt wordt, is ongeveer 55 meter diep en daarmee relatief klein. Het werk daaraan duurt naar verwachting vier tot vijf maanden.