Huisartsen gaan zorgakkoord nu sowieso niet ondertekenen

Het zorgakkoord had deze week ondertekend moeten worden. © iStock
Huisartsen en kleinere ondernemers in de wijkzorg gaan het Integraal Zorgakkoord op dit moment sowieso niet tekenen. Het ministerie van Volksgezondheid heeft de organisaties die meepraten over de toekomst van de zorg dinsdagmiddag opnieuw met spoed bij elkaar geroepen.
Volgens brancheorganisatie voor kleinere ondernemers in de wijkzorg Zorgthuisnl is de bedoeling van het overleg mede om partijen die nog niet willen tekenen alsnog over te halen.

Vertrouwen

Huisarts Marijn van Oord, voorzitter van Huisartsenkring Limburg, vertelt bij L1 Radio wat er precies speelt. "Waar het vooral aan schort, is het vertrouwen dat we als huisartsen hebben in de NZa (Nederlandse Zorgautoriteit) en zorgverzekeraars. Dat zij de afspraken die in het akkoord staan, ook daadwerkelijk nakomen. Dat komt door ervaringen uit het verleden. Dit is mijn derde hooflijn-akkoord sinds dat ik als bestuurder actief ben, en continue zijn er problemen geweest dat zorgverzekeraars hun afspraken niet nakomen", aldus Van Oord.
Volgens de voorzitter staan er wel 'goede dingen' in het zorgakkoord, maar willen huisartsen meer zekerheid. "Wat we het liefst zouden hebben, is dat het afspraken zijn die afdwingbaar zijn. Maar dat kan niet. Het is geen contract, maar een akkoord. We hopen concretere afspraken te kunnen maken."

Patiënten

Volgens Van Oord zijn uiteindelijk de patiënten de dupe. "Door de druk op de huisartsen, stoppen collega's en dat heeft een nadelig effect. We willen dat er goed gezorgd wordt voor de huisartsen, zodat er voor iedereen ook een huisarts is."
Het zorgakkoord, waar al maanden over gesproken wordt, zou eigenlijk deze week door alle betrokken organisaties ondertekend moeten worden. De afspraken moeten ertoe leiden dat de zorg in de toekomst betaalbaar en goed blijft. Maar afgelopen dagen bleek dat verschillende clubs, zoals de Landelijke Huisartsen Vereniging en Zorgthuisnl de eindversie van het plan op dit moment niet willen tekenen.
Wat de precieze bedoeling van het ministerie met het spoedoverleg is, is onduidelijk. Het ministerie reageert dinsdagmiddag niet op vragen.