Justitie eist vijf jaar tegen drugsbaron Peter van D.

De rechtbank in Maastricht © L1
Peter van D. uit Schinveld moet als het aan justitie ligt vijf jaar de cel in voor drugssmokkel en de productie van verdovende middelen.
Het OM kwam dinsdag tot die eis bij een zitting voor de rechtbank in Maastricht, meldt ZO-NWS.

Medeverdachten

Tegen de medeverdachte Rudi G., die overigens voortvluchtig is op dit moment, werd vier jaar cel geëist. Tegen Lambert V. uit Hoensbroek eist het OM ruim één jaar cel. De vierde verdachte Mourad A. uit Eindhoven hoorde drie jaar cel tegen zich eisen.

Drugs

Van D. wordt verdacht van betrokkenheid bij de smokkel van 60 kilo hasj uit Spanje en de handel in 100 kilo coke. Van D. liep in maart vorig jaar tegen de lamp bij een landelijke opsporingsactie, die begon toen de politie de bij criminelen populaire chatdienst had weten te kraken. In de buurt van Van D.'s villa in Schinveld vond de politie een bestelbusje met daarin 600 kilo MAPA, een grondstof voor de productie van synthetische drugs. Ook daarvan wordt D. verdacht.
Hoensbroekenaar Lambert V. was de chauffeur van de Schinveldse hoofdverdachte. Mourad A. zou de MAPA geleverd hebben.

Baron

Het is niet de eerste keer dat Van D. in verband wordt gebracht met de grootschalige handel in verdovende middelen. In criminele en justitiële kringen wordt hij gezien als één van de grondleggers van de (xtc-)pillenproductie in Nederland. Het leverde hem, naast zijn weinig vleiende bijnaam 'de Dikke', ook aliassen als 'pillenpionier' en 'pillenkoning' op. Tot zijn aanhouding in de laatste jaren was het echter stil rondom de zestiger.