Onderzoek naar mysterieuze dood man Blitterswijck gestopt

Onderzoek bij de woning van Wilbert Ingenpass, maart 2017 © L1 (Sjoerd van Heugten)
De politie stopt het onderzoek naar het mysterieuze overlijden van de 50-jarige Wilbert Ingenpass uit Blitterswijck in maart 2017. De politie staat nog steeds voor een raadsel over de doodsoorzaak.
Dat bevestigt het Openbaar Ministerie in reactie op een documentaire van Niki Janssen over de zaak-Ingenpass.

Premiere

De documentaire gaat woensdag in première in de Schouwburg van Venray. Volgens justitie is het onderzoek 'uitputtend verricht', waarbij meermalen geprobeerd is om ook met forensische opsporingsmethoden bewijs te genereren of er wel of geen sprake was van een misdrijf. Het onderzoek heeft niet kunnen uitwijzen of er een misdrijf heeft plaatsgevonden.

Zak over hoofd

De man werd ruim vijf jaar geleden dood aangetroffen in de kelder van zijn huis, waar hij woonde met zijn vrouw en kinderen. Hij was vastgebonden en had een zak over zijn hoofd. Omdat ook een andere doodsoorzaak niet is vast te stellen - bijvoorbeeld zelfmoord - is het onderzoek nu gesloten. Het dossier is daarmee een cold case-zaak. Als er iemand met nieuwe informatie komt, kan het onderzoek heropend worden.

Cold case

De familie kan daar in berusten, laat weduwe Jozé Ingenpass weten via documentairemaakster Niki Janssen. "Het is inderdaad wel fijn dat het een cold case wordt, omdat dat betekent dat er een kant en klaar dossier op de plank wordt gelegd. Zodra er nieuwe feiten zijn, kan het direct van de plank worden gepakt. De tijd zal het leren. Een cold case-zaak betekent ook dat de officier van justitie en politie het nog niet opgegeven hebben. Dat voelt wel fijn. We hebben er in ieder geval alles aan gedaan", aldus Jozé Ingenpass.

Afronding

Ondanks het verlies van haar man, vertelde Jozé in L1imburg Centraal, gaat het met haar en de drie kinderen goed. De kinderen zijn inmiddels gaan studeren en het huis is verkocht. In de documentaire is het proces van de verkoop van de woning waar het noodlot toesloeg te volgen. Jozé Ingenpass noemt de verkoop 'afronding van wat is gebeurd'.
Niki Janssen - die de familie anderhalf jaar met de camera volgende - prees het gezin in het nieuwsprogramma van L1. "Ze laten die laatste dag (van Wilbert) niet hun leven behersen. Ik heb er veel bewondering voor hoe ze daarmee zijn omgegaan", sprak Janssen.
De documentaire wordt ook uitgezonden op L1 TV. Dat gebeurt op 2 oktober