Groen licht trein Weert-Hamont vertraagd tot 2024

Een Belgische trein op het station van Hamont, op acht kilometer van Weert © ANP
Het besluit of er weer personenvervoer op de spoorlijn Weert-Hamont komt, heeft vertraging opgelopen tot 2024.
Dat meldt staatssecretaris Vivianne Heijnen in een brief aan de Tweede Kamer. Heijnen zei eerder nog dat ze dit najaar al een beslissing wilde nemen.

Direct naar Antwerpen

Tussen de stations van Weert en Hamont ligt een stuk spoor van acht kilometer dat nu alleen voor vracht wordt gebruikt. Als de lijn wordt heropend, komt er een directe verbinding tussen Weert en Antwerpen. Reizigers uit Limburg die daarheen willen, moeten nu nog via Luik of Roosendaal reizen.

Elektrificatie

Zowel in Weert als in Vlaanderen is er veel belangstelling om de spoorlijn in gebruik te nemen. Elektrificatie van de acht kilometer spoorlijn stond al in het regeerakkoord van het vorige kabinet, Rutte-III, maar er is nog altijd geen werk van gemaakt. Aan de Belgische kant is er wel al bovenleiding.

'Visievorming'

In de brief aan de Kamer legt Heijnen uit wat er de komende jaren nog moet gebeuren voordat ze uiteindelijk een knoop doorhakt. Dit jaar is er volgens de bewindsvrouw nog 'visievorming over mogelijke tussenstappen' nodig, waarna volgend jaar duidelijk moet worden wat de kosten en de mogelijkheden van de spoorverbinding zullen zijn.
In 2024 wil de staatssecretaris tenslotte 'een passende ov-oplossing' kiezen, en ook dan pas een besluit over elektrificatie van het baanvak nemen.